Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов заяви категорично, че партията му няма да подкрепи правителство, сформирано с мандата на БСП. Той каза това в първото си телевизионно интервю като политик, което избра да даде на запис пред БНТ. Неговото излъчване започна малко след 20,30 часа.

На въпрос изобщо ли няма да участват в разговорите с левицата, на които Корнелия Нинова официално ги покани, той отговори:

"Възпитанието изисква да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия чисто като политически формации - БСП е лява формация, БСП за нас е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. Нинова излезе с нейния висш съвет излезе и обяви, че няма да ни подкрепят. А според мен това е като в любовта - и ти подкрепяш, и теб те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, а теб не те подкрепят, значи нещо не наред". 

Той изтъкна, че съставянето на това правителство е невъзможно, защото: "БСП и ИТН сами не могат да направят правителство. Ако ни подкрепи ДПС, ще правим нова тройна коалиция ли? Това е абсурдно! Христо Иванов и ГЕРБ казаха, че няма да подкрепят".

По думите му от президента зависи как ще отидем на избори.

"Нинова няма ограничение във времето, в което да представи министър-председателя си. Оттогава започва да тече времето. И тогава ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1 или последователни. Логиката изисква да са 2 в 1, много ходене на избори, много харчене на пари и хората се изморяват", подчерта той.

Според него, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските. 

Запитан какви ще са последиците за държавата от всичко това, за което и ИТН носи отговорност като първа политическа сила, Трифонов отговори, че партията му е само с двама депутати по-малко от тази на следващата партия - ГЕРБ.

"Суверенът така е решил, че всъщност парламентът изглежда така. Той е копие на това как изглежда българското общество. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и дейността вътре. Хората, които представляват България, са различни, когато усетят миризмата на власт се променят. Българските политици все още не са адекватни на това, което представляват желанията на суверена", изтъкна лидерът на ИТН.

Според него не било вярно, че партията му не е разговаряла с другите.

"Аз съм последователен - правя това, което съм казал. Човек трябва да прави това, което казва и да си държи на думата. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквито и да било колаборации. Невъзможно е с ГЕРБ, не бива и е невъзможно е с ГЕРБ. БСП би могла да е компромисна заради поведението й напоследък, но също е спорно. Искахме подкрепата на партиите на протеста. Самият Христо Иванов заяви, че няма амбиции за министерски кресла и е важно най-голямата партия да свърши работа. Аз и екипът ми бяхме готови да свършим работа, категоричен беше Трифонов. Разговаряхме с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис- попитах ги какво искат и те бяха ясни, че няма да подкрепят нашето правителство", изтъкна той.

Лидерът на ИТН беше категоричен, че няма никаква връзка с ДПС и не е имал никакви разговори с тях.

"Няма никой, който да стои от ИТН, освен неговите избиратели, тази партия е съставена заради референдума, който беше проведен, а аз съм като гарант за това", изтъкна Трифонов.

"Гледам случайно телевизия и Татяна Дончева казва: аз знам, зад тях стои Маджо. И аз се втрещих. Казвам си - чувал съм всякакви слухове, няма нещо гнусно, което да не съм чувал за мен. Как стои и... има ли някакви доказателства? Това са неща, хвърлени в пространството, за да ме уязвяват, за да не стане правителство на ИТН и този слух да се превърне в истина - когато толкова пъти се каже една лъжа. Няма такова нещо. Те са слухове, те са лъжи. И попитах Христо Иванов - виждаш ли дългата ръка на ДПС, откъде излезе това, защо направи тази декларация, че "ние ще казваме кой е министър. И той каза: аз нямам такива доказателства, но имам такова чувство. Тоест можем да говорим за това, но са въпрос на чувства и на някакви глупости", продължи Трифонов.

Запитан какво ще правят в следващия парламент, след като са скарани с всички, той отговори:

"Всички са скарани с всички. но не съм скаран аз с всички. Суверенът е избрал хора, които не могат да се разберат едни с други. И затова в следващия парламент всички всички трябва максимално да проявят мъдрост, морал и смирение към суверена. Следват проблеми, които са видими - ковид, бежанци и парите, които ще дойдат по Плана за развитие. Не хвърлям топката или да обвинявам хората, но така изглеждат нещата - хора, които не понасят други хора, не харесват други и се получава това разединение в парламента. Избраните в следващия парламент този път ще намерят решение. Вярвам, че ще се прояви необходимата мъдрост и морал и ще има правителство на всяка цена", прогнозира той.

По повод позицията на неговата партия, че ограничаването на неваксинираните е тирания, на въпрос дали би призовал хората да се ваксинират, той каза, че ако е необходимо, ще го направи.

"Аз съм се ваксинирал, макар че съм прекарал ковид и то доста тежко. Звучи ми глупаво да флиртуваш с антиваксъри, това е все едно да флиртуваш със смъртта", отвърна Трифонов на водещия Бойко Василев, който заяви, че партията му флиртува с тази тема.

По повод факта, че ИТН повдигна въпроса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, а вчера внесе предложение да отпадне такава забрана за депутатите, той коментира, че е глупаво да има такова изискване. Но щом в момента законът го забранява, значи човек, който го прави е закононарушител.

А по повод конфликта с Петков и министъра на финансите Асен Василев, които първо поканиха в проектокабинета си, но след като получиха отказ, ги атакуваха, Трифонов каза:

"Те дойдоха и казаха, че искат да останат, ако е възможно в следващото правителство. Дойдоха при един от моите колеги, който ме информира веднага, и аз казах, че смятам, че те трябва да бъдат част от следващото правителство. Аз поканих след това Петков да говорим. Той каза, че Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. Аз казах, че тъй като е много важен пост, ние ще определим министъра на финансите, а Василев може да бъде министър на европейските пари. И започнаха разговор. Казах също, че министърът на образованието ще бъде част от кабинета. Но Кирил Петков започна да има ултимативно поведение, започна да казва "или, или". И тъй като аз не съм привърженик на такова поведение така и не се разбрахме".

За подкрепата за втори мандат на Румен Радев, той каза:

"Аз приемам, че той най-добре изпълва представата ми за това, което трябва да бъде президентът". 

Трифонов подчерта, че подкрепя Радев, но не го издига, макар че неотдавна каза това в интервю за БНР. Разказа, че се запознал с него покрай бившия американски посланик Джеймс Пардю на един полет на ВВС. Летците на пистата говорили с огромно уважение за Радев и той също го харесал. 

На въпрос защо обаче критикува толкова служебните министри, назначени от него, той каза, че това няма общо, защото този кабинет е за два месеца.

По отношение на съдебната реформа Трифонов пък каза: "Да бъде наложено ограничение върху главния прокурор. За да си отиде той, трябва работещ парламент".

По повод Северна Македония, той заяви, че сегашната българска позиция е точно такава, каквато трябва да бъде и не трябва да бъде променяна, докато те не направят нещо, за да се случи това.

Той се обяви и затова "веднага да се приеме еврото".

Слави Трифонов коментира още, че не го дразни това, че след като години наред е иронизирал много хора в шоуто си, сега това се случва с него, защото смята, че е нормално да има свобода на словото.

"Винаги съм бил противоречива фигура, радва ме, че е така", добави той.

Накрая бившият телевизионен водещ отговори на въпроса какво означава за него да носи отговорност, както неотдавна заяви, че е готов да направи:

"Беше ми много трудно изобщо да взема това решение - дали да се занимавам с политика, не за друго, а защото първо не исках да загубя хора около мен, и после, защото наистина думата политик беше натоварена с много негативно отношение и не си се представях в тази роля. От друга страна - не се страхувам от отговорност и това, което направиха с референдума политиците ме отврати дълбоко и си казах, че ако не направя нищо по въпроса, тогава ще бъда като тях, а не ако участвам в политическия живот и направя каквото мога. Никой не знае какво чувствам аз, това си е само в мен. За да си лягам спокойно вечер и да чувствам, че има смисъл от всичко, което направих дотук, трябва да продължа по този начин".