"Американските заплахи за нападение срещу Сирия няма да променят принципните позиции на правителството, нито борбата му срещу тероризма, подкрепян от някои съседни и западни страни, начело и най-вече със Съединените американски щати", каза Асад на среща с ирански представители.

Сирия нарича "терористи" бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад, отбелязаха световните агенции.

Дамаск: Обама е колеблив, французите- безотговорни


Сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Мокдад призовa Конгреса на САЩ да прояви разум и да не дава зелена светлина за военна намеса в Сирия. По думите му Обама бил "определено колеблив, разочарован и объркан," докато говорел.

Мокдад каза това пред журналисти в Дамаск като реакция на вчерашното решение на американския президент да поиска разрешение от Конгреса за нападение срещу Сирия.

"Никой не може да оправдае неоправдана агресия", допълни той.

Мокдад обвини френските политици, че "са излъгали френския народ и са се държали безотговорно. Те са фалшифицирали фактите и подкрепят организации като Ал Каида", посочи сирийският дипломат.

Според него американските твърдения за използването на химически оръжия от Сирия нямат никакви основания. Той твърди, че химически оръжия са използвани от Ал Каида и нейни подразделения, благодарение на това, което дават на терористите страни като Турция, Саудитска Арабия и други.

"Американският Конгрес трябва да прояви разум", подчерта Мокдад.

Сирийската опозиция

Същевременно сирийската опозиция призова днес членовете на американския Конгрес да направят правилния избор и да дадат поисканото от президента Барак Обама разрешение за военен удар срещу режима в Дамаск. В комюнике на коалицията на сирийската опозиция в Истанбул се отправя призив американските конгресмени "да подкрепят усилията на администрацията да спре машината за смърт на Асад".

Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в неделя, че страната му е готова за „всеки възможен сценарии” в съседна Сирия.

Нетаняху успокои страховете в страната, че американско нападение над Сирия може да накара Асад или „Хизбулла” да отвърнат със същото на съседен Израел. „Нашите врагове имат много бодри причини да не изпитват нашата сила, нашата мощ”, допълни той.

Франция няма да напада сама


Франция съобщи в неделя, че не може да действа сама срещу Сирия, след като Съединените щати отстъпиха, оставяйки Париж като последния съюзник в западната коалиция колебаещ се относно наказването на президента Башар Асад. Вътрешният министър Манюел Валс каза, че Франция ще изчака решението на Конгреса на САЩ, което ще стане ясно най-малко след седмица.

В понеделник премиерът Жан-Марк Еро ще обсъди с френски депутати в понеделник как да се реагира на ситуацията в Сирия.

7 септември- ден за пост и молитва


Папа Франциск призова света да се обедини за ден на пост и молитва на 7 септември за Сирия и каза, че „Бог и историята” ще съдят всекиго за употребата на химическо оръжие.

Жертвите в Сирия

От Сирийската обсерватория за правата на човека съобщиха, че броят на жертвите от началото на 29-месечните бунтове в Сирия е 110 371 души. Загинали са най-малко 40 146 цивилни граждани, сред които 4000 жени и 5 800 деца.
По време на сблъсъците са били убити 21 850 бунтовници.