Джон Кери обяви, че доклад на американското разузнаване е разкрил днес, че има "висока степен на увереност", че сирийските правителствени сили са използвали многократно химическо оръжие в ограничен мащаб през последната година, включително при атаката на 21 август край Дамаск, предаде Ройтерс.

„Според данните, с които разполагаме при атаката с химическо оръжие в покрайнините на Дамаск на 21 август са загинали 1429 души, от които 426 деца”, заяви Кери на пресконференция във Вашингтон, цитиран от Интерфакс.

"Доказателствата за използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад са разсекретени и публикувани и всеки може да се запознае с тях", добави още той.

Държавният секретар отбеляза, че публикацията на документите е безпрецедентна стъпка.

"Знаем, че три дни перди атаката членове на химическите подразделения на въоръжените сили са били на място в района, извършвайки подготовка. Знаем, че на служители на сирийския режим е било казано да се подготвят за атаката, като си сложат противогази и вземат предпазни мерки срещу химически оръжия", каза Кери.

По думите му САЩ знаят откъде са изстреляни ракетите, и кога. "Знаем къде са паднали и кога", добави той.

Историята ще съди всички нас изключително строго, ако си затворим очите за безогледната употреба от един диктатор на оръжие за масово унищожение въпреки всички предупреждения, в разрез с всички обичайни представи за обикновена почтеност, заяви Кери, цитиран от ДПА.

Кери нарече сирийския президент Башар Асад бандит и убиец и подчерта, че всяка стъпка, която САЩ биха предприели, ще бъде внимателон премерена и няма по никакъв начин да прилича на инвазиите в Афганистан и Ирак, нито на американската намеса, спомогнала за свалянето на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

"Тя няма да включва участие на войници на терена. Тя няма да бъде с отворен край. И няма да поеме отговорност за една гражданска война, която вече е в ход", заяви Кери.

В кратка, но силна реч по телевизията той добави също, че други страни, които биха могли да използват оръжия за масово унищожение наблюдават внимателно, за да видят дали Сирия ще се измъкне безнаказано.

Записани разговори между служители на сирийското отбранително министерство преди и след атаката с химически оръжия на 21 август са основните доказателства за вината на режима на Башар Асад за обгазяването. Най-важното от тях е дискусия на офицери за преместването на химически оръжия в навечерието на военното престъпление. Този разговор по всяка вероятност е записан и предоставен на САЩ от израелското разузнаване, съобщи CNN.

Към доклада са приложени и проби, взети от телата и дрехите на обгазените, доказващи, че става въпрос за химически вещества, за които се знае, че само сирийските правителствени части са в състояние да произведат.

Експертите на ООН приключиха в Сирия

В петък експертите на ООН приключиха със събирането на проби и елементи и бързо ще съставят доклад за евентуалната употреба на химическо оръжие в сирийския конфликт, заяви говорителят на ООН Мартин Несирки пред журналисти. Експертите напускат Сирия утре. 

Джон Кери обаче подчерта, че те няма да могат да кажат кой е отговорен за химическата атака, защото имат ограничен мандат.

Обама: Евентуалният военен отговор ще е ограничен

След речта на Кери президентът на САЩ Барак Обама заяви, че все още не е взел „окончателното решение” за нанасяне на удари по Сирия, но подчерта, че светът не може да приеме обгазяването на жени и деца. Използването на химическото оръжие представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, каза Обама и уточни, че евентуалният военен отговор ще е ограничен.

Съюзници

Засега сигурен съюзник на САЩ за военен удар срещу Сирия е Франция. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че удар срещу Сирия е възможен до сряда. Турция също призова света да реагира и да сложи край на войната в Сирия.