Топлата връзка между Добрев, Червеняков и Йосич разкри разсекретен разговор по делото “Килърите”. Записът е част от СРС-тата, които лично министър Цветан Цветанов разреши да станат достояние на медиите.

Въпросният разговор, който бе слушан в съдебната зала, е между един от основните свидетели на прокуратурата Боян Джамалов и шефа на Отдел “Контратероризъм” в ГДБОП Валентин Цоновски. Джамалов информира топ ченгето за връзката между “Килърите” и сръбския мафиот. “Лично видях колата на Младен Червеняков пред къщата на Сретен Йосич ден преди да го арестуват. Знам, че беше там предния ден, но се напил вечерта и затова останал”, казва в разговора Джамалов. По думите му, Младен Червеняков и лидерът на младежкото БСП били двете основни фигури във взаимоотношенията на социалистите с Йосич. Именно чрез Кирил Добрев сърбинът наливал пари в партийната структура. Според Джамалов, Червеняков често отскачал до Сърбия, понякога водел и сина си.

“Пешо ми каза (бел. авт. - Петър Стоянов - Сумиста), че е важно да си добре с младите на БСП, с младежката им организация”, споделя свидетелят пред Цоновски.

Извън скандала с Добрев и Червеняков, Станишев каза , че е важно БСП да има силен екип в изпълнителното бюро, който категорично ще работи за спечелване на изборите, както и да сформира силен и действен предизборен щаб, защото изборите могат да бъдат и предсрочни.

„Георги Първанов като бивш, два мандата, президент на страната, винаги ще има своето място, влияние и авторитет в БСП”, продължи лидерът на БСП. По отношение избора за постоянен президент на ПЕС, Станишев каза, че до края на месец юли се обявяват кандидатури за президент на ПЕС, тогава и той ще обяви своето решение. „Моята кампания е моята работа”, категоричен беше Сергей Станишев.

„Моето задължение като лидер на опозицията е да работя добре с всички посланици в София. САЩ са ключова държава за България и важна страна. Но аз не подкрепям посланика на САЩ да се държи като губернатор в нашата страна и да се меси във вътрешните работи с оценки и квалификации. Това важи за всички посланици”, отбеляза Станишев. Според него международните фактори не са реагирали адекватно по време на провеждането на последните избори, съобщи КРОСС.

 Лидерът на червените заяви, че България се превръща в страна, в която МВР е основен политически фактор и играч в политическите процеси и че се отвлича общественото внимание от реалните проблеми. Сергей Станишев попита защо записът от 2009 г. на областния управител на Пловдив, а сега кмет от ГЕРБ, който инструктира как да се манипулират и фалшифицират избори, не служи за доказателство пред прокуратурата.

„Всичко, което излиза и се подхвърля в общественото пространство от министър Цветанов, за мен е недостоверно”, допълни президентът на ПЕС. Той заяви, че ГЕРБ се опитва да участва пряко в бизнеса като го преразпределя. „Това управление пряко участва в икономиката и пазара, в интерес на определени икономически групировки и компании”, отбеляза Станишев. Той даде пример с ОЦК-Кърждали, където според него нищо не е решено задълженията на предприятието остават, то просто се концентрира в други лица.

Лидерът на червените каза, че не е решение на проблема това премиерът да долети с хеликоптер, да хвърли по 320 лева на хората, които нямат с какво да си платят сметките и че това е всъщност едно подаяние. Затова БСП ще заложи на принципа: Всекиму – своето.

Станишев каза, че големият бизнес също е важен, но той трябва да се съобразява с правилата. За големия бизнес трябва да има ясни правила и предсказуемост от страна на държавата, от своя страна те трябва да спазват правилата, а държавата не бива позволява на бизнеса да заема монополни положения, в който и да било сектор.

„Ние искаме да подкрепим малкия и среден бизнес, защото това е гръбнака на българската икономика”, каза Сергей Станишев. Той допълни, че ключов приоритет за БСП – това е политиката за младите хора, защото без тях България няма да бъде никога успяла страна, да бъде догонваща в своето развитие и да бъде стабилна".