Евродепутатът от ПЕС Сергей Станишев призова за обединение на БСП и другите леви партии за евроизборите. В противен случай, при самостоятелно явяване, ще претърпят поражение.

"Левицата е разделена, скарана и ще имаме много по-малко депутати, ако остане така. Единственият изход е обединение между БСП, "Левицата" и други леви партии. Ако не направят обща листа, ще бъдат бити поотделно", заяви Сергей Станишев в предаването "120 минути" по бТВ.

"Призовавам за обединение", апелира бившият президент на ПЕС.

"Само обединени можем да постигнем добро представителство на европейските избори", категоричен е евродепутатът.

Бившият лидер на социалистите констатира, че ръководството на БСП унищожава партията.

"Това, което виждаме в БСП за съжаление е, че ръководството на БСП със самоупоение и с някакъв възторг работи за самоунищожаването на БСП, за самоубийството на БСП", заключи бившият лидер на социалистите.

Станишев припомни за отстраняването на кмета на Перник, за заклеймяването на евродепутатите и за свалянето на доверието от общинските съветници на БСП в София.

"Успешният кмет на Перник Станислав Владимиров бе отлъчен от БСП, партията издигна друг кандидат за кмет на града и взе 3%. Ръководството на БСП започна война с ПЕС", отбеляза той, като визира нападките на лидерката на партията спрямо евродепутатите социалисти.

"Г-жа Нинова ни обяви за послушковци, които гласуват каквото ни каже Европа", каза Станишев по повод обвиненията на партийното ръководство, че те гласували заедно с останалите от ЕП за санкциите срещу Русия и въоръжаването на Украйна. В същото време евродепутатите социалисти никога досега не са подкрепяли подобни резолюции с вота си. Те не подкрепиха и последната резолюция на ЕП за агентите на Кремъл сред евродепутатите.

"Но не на нейния офис е залепен "кървав" афиш с образа на Путин, заради отношението ни към войната в Украйна", отбеляза Станишев по повод упреците на Нинова.

И продължи да онагледява с факти стремежа на ръководството на БСП да самоубива партията - с последния пример за свалянето на доверието общинските съветници на БСП в София от страна на ИБ на БСП. "Съветниците на БСП в Столична община са обявени за "персона нон грата", свалено е политическото доверие и предстоят наказания", възмути се Станишев.

"Всеки със самостоятелно мнение се обявява за враг", заключи Станишев. Според него "вътрешната опозиция е изхвърлена от институционалните органи на БСП в много голяма степен", поради прочистването на Националния съвет на БСП от несъгласни с линията на председателя.

Станишев коментира и протестите на фермерите в целия Европейски съюз, като изтъкна, че нито една политика не може да бъде успешна, ако няма подкрепата на хората. Евродепутатът акцентира върху факта, че ЕК от една страна налага "зелени" ограничения за земеделците в ЕС, а в същото време отваря вратите за внос от трети страни, като Украйна или Латинска Америка, които не спазват тези ограничения.

Политиката за подкрепа на селски райони и земеделието е една от водещите политики на ЕС, който отделя между 30 и 40 процента от целия си бюджет за това, подчерта Станишев. Но отбеляза, че в същото време ЕС въвежда много високи изисквания за своите земеделци, за екология, качество на продукцията и други.

"Фактически убиваш собственото земеделие", обобщи той. "Всички тези действия са с благородни намерения, за да стане по-зелен светът, но това трябва мине през проверка с реалноста. Никоя политика не може да бъде успешна, ако тя няма подкрепа на населението, на хората. В противен случай "ще блокира и зелена сделка и други инициативи, които по принцип са необходими", подчерта евродепутатът.

Бившият президент на ПЕС припомни, че именно социалистите се пребориха в "зелената сделка" да има много сериозен социален фонд, но той не е достатъчен. 

По този повод Станишев анонсира, че евродепутатите от БСП организират кръгла маса за големите промени, които настъпват. Форумът е под мотото "Цената на личния преход". На събитието ще бъдат дискутирани трите големи трансформации - зелена, дигитална и демографска.

"ЕС и националите правителства трябва да покажат, че правят политики с грижа за хората и човекът е в центъра, а не абстрактни пазарни сили, които могат да унищожат земеделието, енергетиката", смята Сергей Станишев.