Евродепутатите от БСП Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов и Елена Йончева разпространиха декларация по повод изказване Корнелия Нинова, което според тях съдържа твърдения, неотговарящи на истината.

Лидерът на Българската социалистическа партия заяви тази сутрин в телевизионно интервю, че "нашите евродепутати са послушковци и правят каквото им каже Европа".

По думите на Нинова евродепутатите на БСП не са се съобразявали с решенията на партията и хората, които са гласували за тях. 

Като примери тя даде решението на "левицата" за Истанбулската конвенция и изпращането на оръжия за Украйна, което не било спазено при гласуването на евродепутатите.

"Оценката за тях не е добра", заключи Нинова, като отказа да отговори на въпрос какви цели си поставя БСП на европейските избори.

"Във връзка с внушенията на г-жа Корнелия Нинова в сутрешния блок на bTV, сме длъжни да заявим, че те не отговарят на истината. Българските депутати от Групата на социалистите и демократите последователно гласуват ПРОТИВ доставката на оръжие за Украйна", се посочва в позицията.

Витанов, Станишев, Христов и Йончев припомнят, че българските евродепутати-социалисти са сред учредителите на Групата за мир в Европейския парламент, нееднократно са правили изказвания с този призив в пленарната зала и са застъпвали същата позиция в работните дебати.

"Бихме искали да напомним, че кабинетът "Петков" (с министър на икономиката самата г-жа Нинова) активно участваше в доставките на оръжия за Украйна по признанието на министър-председателя", посочват евродепутатите на БСП.