Според него това е безпрецедентна ситуация. Той подчерта, че редица юристи са заявили, че в правото не съществува такова нещо като оттегляне на подпис. Същото мнение застъпи и Меглена Кунева на среща със симпатизанти в Габрово. Станишев бе категоричен, че БСП ще настоява да има дебати. БСП ще настоява за дебати по невнесения вот по време на председателски съвет и заседание на Парламента, които ще се проведат в понеделник.

Той коментира, че отказът от АЕЦ "Белене" е отказ и отстъпление от националните интереси и обрича гражданите да плащат сметки за ток, по-големи от заплати и пенсии.

По думите му това решение обслужва определени икономически интереси. Лидерът на БСП бе категоричен, че партията ще търси съюзници за провеждане на национален референдум за АЕЦ "Белене".  "Вижте какво става. Държавата се разсипва. ГЕРБ ще оставят опоскана, празна хазна с 4 млрд. нови дългове, които всички вие ще плащате, всички...", размаха пръст Станишев.

По-рано днес стотици граждани, представители на различни партии и синдикалисти се събраха на площад "Стефан Стамболов" в Плевен на митинга в защита на проекта АЕЦ "Белене". На него присъства и досегашният президент Георги Първанов. Той "се обзаложи" пред участниците в митинга с правителството, че "нова атомна централа ще има и ако то навреме не осъзнае своята грешка и не направи обрат в поведението си, то едно следващо национално отговорно правителство ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта "Белене".

Във Варна Сергей Станишев коментира още, че на следващите избори не е достатъчно БСП да спечели доверие с ангажименти, а трябва да гарантира, че те ще са свободни и честни. По тази причина партията ще организира обучение на изборните си екипи "да водят борба с този мутренски подход, в който Цветан Цветанов превърна изборния процес", посочи Станишев.

Според него при последните избори е имало манипулации, нередности и фалшификации.

В отговор на въпрос къде е мястото на Георги Първанов в БСП Станишев коментира, че в партията има място за всеки, който искрено иска да работи за отстраняването на сегашната вредна власт. "Нямаме право да допуснем ГЕРБ да разсипва България още един мандат", каза председателят на БСП.

Запитан ще се кандидатира ли за лидер на Партията на европейските социалисти Станишев заяви, че ще обяви своето решение, когато започне периодът на номинациите в края на юли.

Председателят на БСП бе във Варна за участие в отчетно-изборната конференция на градската структура на партията.