На митинга говориха депутати, представители на регионите на Плевен, Враца и Монтана, на земеделците, на синдикатите, а също и доскорошният президент Георги Първанов.

По-доброто бъдеще на страната ни минава през възстановяване и ускореното строителство на АЕЦ "Белене", заяви на митинга Първанов. Той нарече спирането на строителството на централата "престъпно решение, за което носи отговорност лично Бойко Борисов".

Първанов "се обзаложи" пред участниците в митинга с правителството, че "нова атомна централа ще има и ако то навреме не осъзнае своята грешка и не направи обрат в поведението си, то едно следващо национално отговорно правителство ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта "Белене".

Доскорошният президент изрази убеденост, че "това е шансът на България да запази водещото си място на Балканския енергиен пазар". Той съобщи, че се е подписал под започналата днес подписка с искане за референдум за АЕЦ "Белене" и каза, че очаква още в следващите седмици да се съберат над милион подписи.

Участниците в митинга издигнаха лозунги "Стоп на лъжите за АЕЦ "Белене", "Искам да работя тук в България".

Секретарят на "Булатом" Станислав Георгиев заяви, че "Белене е технически проект на световно ниво и отправи предложение на правителството "да даде възможност на частен инвеститор да го построи".

Съпредседателят на гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?" Красимир Тодоров, който е сред организаторите на проявата, заяви че протестът е граждански и ще остане такъв, като очакват всички политически сили да застанат зад тях. Той завърши словото си с думите "София, ние пристигаме".

Водещият митинга Васил Антонов - лидер на БСП в Плевен, съобщи, че само по време на протеста са събрали над 2000 подписа под искането за референдум.

Вчера пред активисти на БСП в софийския район "Красно село" Първанов критикува БСП, която според него вместо да се мотае 20 дни, е трябвало на следващия ден от решението на правителството за спиране на проекта да извади по една масичка на централния площад във всички градове и да започне подписка за референдум.

Правителството обяви, че се отказва от проекта АЕЦ "Белене" на 28 март. Заради това БСП и "Атака" внесоха искане за вот на недоверие към кабинета, но през седмицата партията на Волен Сидеров обяви, че оттегля подписите си от искането.