В интервю за предаването на bTV "Нека говорят..." Станишев обясни, че всеки има право да протестира.

"Това, което бе и моя политическа грешка, бе обществената реакция и неприемането на кандидатурата. Да, подценихме обществената реакция и това е голям урок, но аз знам, че така или иначе протести и спонтанни заради реални проблеми и инспирирани, не само от ГЕРБ, но и от други политически сили, които не са доволни от статуквото, щеше да има така или иначе", обясни лидерът на БСП.

Сергей Станишев допълни, че кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС не е била единствена.
"Това беше решено съвместно, защото се обсъждаха различни варианти. Имаше сложени на масата и професионални фигури и от ДАНС, и от МВР, но търсихме личност, която би рискувала и има решимост", каза соцлидерът.

По думите му, по време на разговорите с премиера Пламен Орешарски и ръководството на ДПС относно кандидатурата на Пеевски, е станало много очевидно, че той има качества и воля да участва в процеса на промяна в сектор "Сигурност" и възстановяване на държавността.

"Аз поемам моята отговорност пред гражданите. Както виждате и правителството на Пламен Орешарски се коригира за тази политическа грешка", категоричен бе Сергей Станишев.

За трети пореден ден в София и големите градове в страната се проведоха протести срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, които прераснаха в антиправителствени.

Лидерът на БСП обаче коментира, че истинската причина за протестите е, че нещо не е наред в начина, по който работи държавата.

"Затова, че много често държавата не защитава гражданския интерес, а обслужва нечии икономически или политически цели. Това, което видях през последните 4 години, намирайки се в опозиция - всички дефекти на българската крехка демокрация и държавност, бяха неимоверно засилени. Държавата беше превзета от мафията по същество", каза Станишев.

В събота оставката на Станишев бе поискана от депутата Георги Кадиев и от Румен Петков.
Петков обяви, че в понеделник започва подписка в партията за оставката на лидера Станишев.

Оставката на лидера на БСП поискаха и от Районния съвет на партията в столичния район "Витоша".

Същия ден в писмо до медиите Делян Пеевски обяви, че е готов да се оттегли от поста. Премиерът Пламен Орешарски прие заявлението му и подчерта, че ще предложи нова кандидатура след консултации.

В изявление Лютви Местан уточни, че още във вторник ДПС ще инициира решение на Народното събрание, с което да бъде отменен изборът на Пеевски за шеф на ДАНС. Решението ще бъде гласувано в сряда от парламента.