Многолюдните демонстрации започнаха в петък, като повод за недоволството стана решението на парламента Делян Пеевски да бъде председател на ДАНС.

В събота в писмо до медиите Пеевски обяви, че е готов да се оттегли от поста. Премиерът Пламен Орешарски прие заявлението му и подчерта, че ще предложи нова кандидатура след консултации. БСП и ДПС се присъединиха към общото решение, взето на фона на протестите в страната.

В изявление Лютви Местан уточни, че още във вторник ДПС ще инициира решение на Народното събрание, с което да бъде отменен изборът на Пеевски за шеф на ДАНС. Решението ще бъде гласувано в сряда от парламента.

Въпреки това в съботния ден протестите не стихнаха. За разлика от първия ден, когато недоволството на хората бе насочено срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, във втората вечер на недоволство, скандиранията на протестиращите бяха за оставка на кабинета „Орешарски".

Отново най-масов бе протестът в София, който продължи до полунощ. Над 10 000 души излязоха по софийските улици, за да покажат недоволството си към управляващите. Те скандираха: "оставка", "мафия", "Долу БСП", "Долу ДПС", "Олигарски вън".  Централите на БСП, ДПС и "Атака" бяха отново освиркани от шествието на недоволните.

Протести имаше и в още няколко други града на страната, но не бяха така многолюдни.

Хората заявиха, че няма да спрат с протестите, докато правителството не подаде оставка.

Вижте снимки