По думите му това е сериозен знак за обновление и за това, че БСП чува гласа на гражданите.

Близо 5 часа продължи заседанието на Националният съвет на БСП, което  подкрепи със 113 гласа "за" и 7 "въздържал се" предложенията на Изпълнителното бюро на партията за водачи на листите за парламентарните избори на 12 май.

Станишев посочи, че 20% от водачите на листи са жени, както и че в парламентарната група в следващия парламент ще има и много младежи като Явор Гечев, Драгомир Стойнев, Жельо Бойчев, предаде БТА. 

"Отчитаме необходимостта от още по-сериозно развитие на младите кадри в БСП. Този процес на обновление ще продължи", обеща Станишев.

В листите на БСП не присъстват вече Румен Овчаров, Румен Петков, Емилия Масларова, Асен Гагаузов.
Както сами обявиха предварително, Бойко Великов, Петър Димитров и Любен Корнезов също не фигурират като водачи на листи. Няма го и Георги Пирински.

Станишев посочи, че е отчетен броят на номинациите на много от кандидатите, къде трябва да се влезе със силни национални фигури и къде има силни местни, както и възможните кандидати на опонентите. Той призна, че решението кой да води листите е било трудно.

"Лично на мен ми беше много трудно през последните 2 седмици, защото проведох десетки разговори с депутати от досегашната парламентарна група", призна той.

"Когато си активен и заемаш позиция, поемаш най-голям удар и злоба, в много случаи несправедливо...Тъй като през последните седмици прочетох най-различни интерпретации за чистки – това не отговаря на реалната картина в БСП и на моето разбиране като лидер на партията. Ние не сме партия, която се води от настроения и нагласи отвън. В тази кампания е много важно лицата, които ни представляват, да спечелят доверие", каза Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Той изтъкна, че обновлението в листите, в това число в избираемата част, ще бъде много по-голямо и чрез кандидатите, които са номинирани от партийните организации на БСП, и чрез гражданското присъствие на техните коалиционни партньори.

"Държим нашите представители да бъдат професионалисти, хора с доказани имена, които са познати и носят доверие. Когато те говорят, това, което казват, да звучи и да се възприема с доверие от гражданите", каза Станишев.

"Да не се окаже, че това "обновление" ще ни изиграе лоша шега" - това е предупредил другарите си на пленума предишният президент Георги Първанов, разказаха социалисти, предаде "Дневник". Той, както и знаковите за БСП фигури Овчаров и Петков подчертали, че БСП вместо да се възползва от протестите за разобличаване на провалите на ГЕРБ, се фокусирала върху искането на улицата за "обновяване и подмладяване".

Водачите на листи на БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще води две листи - в 25 МИР София и в Стара Загора. Стефан Данаилов заема мястото на Румен Петков в Плевен, както и ще води листата в Пловдив. Две листи ще води и Янаки Стоилов - във Враца и Русе, предаде "Фокус".

Част от водачите на листи в предишните избори ще преминат в други райони, различни от тези през 2009 г. Такъв е случаят с Корнелия Нинова, която ще е водач в София област. На нейно място в Пазарджик листата ще води евродепутатът Илияна Йотова.

Социологът Татяна Буруджиева, която отскоро е началник на кабинета на Станишев, ще води листата в Разград, докато в Сливен тази задача ще е в ръцете на политолога Валери Жаблянов.

През тази година Пламен Орешарски няма да води листата в Бургас, а във Варна. Пловдив-област пък се падна на Светла Бъчварова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще предложи на Румен Овчаров да влезе в националния предизборен щаб на БСП.
Румен Петков, който традиционно е водач на листата на БСП в Плевен, си е направил самоотвод. Петков обяви, че сам е предложил Стефан Данаилов да е водач на листата в Плевен.

 Пълният списък на водачите на листите на БСП

На пленум след седмица БСП ще утвърди и окончателната подредба на листите си за изборите на 12 май. Срокът за регистрацията им в районните комисии изтича на 6 април.