Той припомни предизборните обещания на ГЕРБ, че няма да се увеличават данъци и отбеляза, че днес се прави пореден "завой", предаде БТА. По думите му с непрестанното "хвърляне" на идеи в публичното пространство не се създава спокойна среда за икономиката и за хората.

От левицата настояват правителството да се яви в парламента и да представи вижданията си за антикризисната си политика и затова още днес ще внесат такова предложение.

В отговор на въпрос Станишев заяви, че не подкрепя мярката за намаляване на държавната субсидия за политическите партии, защото това няма да реши нито един реален проблем с приходите и разходите в бюджета. Той посочи, че обществото очаква партиите да бъдат прозрачно финансирани, а при достатъчно държавно финансиране отпада необходимостта политическите сили да търсят средства от икономически субекти.

Немалка част от положителните констатации в междинния доклад на ЕК по правосъдие и вътрешни работи се основават на усилия, започнати от предишното правителство, коментира пък бившият министър-председател излезлият днес документ.
Той отбеляза, че висока оценка получава работата на създадения при предишното правителство Инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата.

"За да се постигне ново качество на борбата с организираната престъпност и корупция е необходимо реално взаимодействие между правителство, прокуратура, следствена служба и съдебна система, а не конфронтация и война, каквато вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов налага като стил на говорене и като заплахи към съдебната система. Ако се търси просто извинение в стила "Ние ги хващаме, те ги пускат", това няма да помогне на България за следващия доклад", коментира още лидерът на БСП.

Според него летният доклад на ЕК по правосъдие и вътрешни работи е бил доста по-положителен за България и на тази база се е очаквало следващият да бъде последен.

В България ще има предсрочни избори, прогнозира междувременно в Червен бряг народният представител от Коалиция за България Румен Петков, предаде БГНЕС.
"Няма посока, в която управляващите да не са си отворили фронт на недоволство - учители, лекари, пенсионерите, служителите в правоохранителната и правораздавателната система, служителите в сферата на сигурността", подчерта той.
По думите му, има скрита нетърпимост към правителството и тя е по-тежка от тази през 1996-1997 г. Според бившия вътрешен министър най-заинтересовани от предсрочни избори са ГЕРБ, защото са изправени пред катастрофа. Петков бе категоричен, че в момента единствената политическа сила, която е подготвена за предсрочни избори, е ДПС, и не скри, че това не важи за БСП.

ДПС ще подкрепя онези антикризисни мерки, които генерират приходи, заяви по-късно на пресконференция зам.-председателят на партията Лютви Местан. "Имаме чувството, че това правителство е по-скоро с нагласата да харчи готови пари, отколкото да има адекватна политика за генериране на приходи", коментира той и препоръча на медиите да попитат премиера и финансовия министър какво се случва с фискалния резерв.

"Към юли фискалният резерв беше около 8 млрд. и 200 млн. лева, "завещани от омразната Тройна коалиция", 8 месеца след като ГЕРБ пое кормилото на властта по данни на самия премиер резерва вече се е стопил до към 6 млрд. и 200-300 млн. лева или минус 2 млрд.", коментира заместникът на Ахмед Доган. По думите му, без да се знае за какво са похарчени тези 2 милиарда ДПС не може да се ангажира с конкретна подкрепа на едни или други мерки.
По неофициална информация, цитирана от него, прогнозата на правителството по отношение на приходите е грешна.