Дни преди окончателно да бъде подписано споразумението между шестте партии в РБ за обединение в политически съюз, вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че предлага преговорите с една от тях - "Синьо единство", да бъдат прекратени.

Той посочи две причини - че хората на Нейнски са на различна позиция - те искат блокът да стане партия, и заради нейни медийни изяви, въпреки че имали уговорка да не коментират подробности по преговорите преди да бъдат завършени. 

"Аз абсолютно възприемам аргументите на г-н Радан Кънев в това отношение. СДС е на същото мнение", коментира днес пред БНР лидерът на СДС Божидар Лукарски.

По думите му единият от проблемите, свързан със "Синьо единство", бил, че те се опитват да вкарат дебат, какъвто няма, тъй като останалите пет партии са на съвсем различно мнение.

"Но това не е толкова важно. Това, на което повече бих се спрял, са медийните изяви на г-жа Нейнски, което беше една от много грешки, допускани от Синята коалиция", добави Лукарски.

Той обаче обясни, че прекратяването на преговорите със "Синьо единство" не означава, че партията няма да остане в РБ под форма на гражданска платформа и участието им в Гражданския съвет.  

Председателят на "Синьо единство Христо Панчугов коментира от своя страна: 

"Изненадан съм от мотивите за изключването на "Синьо единство" от РБ, от невъзможността да се запази първоначалната идея, както и от мнението на Радан Кънев, че партията вече не отговаря на принципите и на политиките на Блока, тъй като ние сме сред основателите му и мислех, че споделяме една и съща цел".

Самата Надежда Нейнски заяви пред Нова тв, че не можеш да кажеш, че си против задкулисието и договорките, а да има санкция, че някой изразява мнението си публично.

По неофициална информация от нейната формация се противопоставят на квотния принцип при определянето на ръководството на РБ и при избора на кандидати за листите за депутати и общински съветници. Трите партии от блока – ДСБ, ДБГ и СДС, предлагат в изпълнителния съвет и при определянето на кандидатите за избори да се вземат резултатите от последния вот за Народно събрание.

От "Синьо единство" настояват това да става на базата на социологически сондажи за всеки кандидат.

Тази сутрин Радан Кънев заяви пред БНТ, че още тази седмица в РБ ще подпишат споразумението и ще има политически орган. Той все пак допусна че на събирането тази вечер неговото предложение за "Синьо единство" може и да не бъде прието. 

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой е виновен за поредния развод в синьо?