Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предложени от правителството, предаде БТА.
С тях се предвижда глоба от 5000 до 10 000 лв. за всеки, който търгува с лекарствени продукти по интернет в нарушение на изискванията на този закон и на наредбата по него.
Мнозинството отхвърли проекта за изменения в същия закон на Ваньо Шарков и група народни представители.

Предвижда се седалището на съвета да бъде в Плевен.Той ще е колегиален орган и ще се състои от председател и шестима членове - трима лекари или магистър-фармацевти, двама юристи и двама икономисти, всички със стаж по специалността не по-малко от 5 години. Председателят и членовете на съвета се избират и освобождават с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.
Със създаването на новия орган, който ще извършва дейностите по ценообразуване и реимбурсиране на лекарствени продукти, се цели да бъде оптимизиран процесът, обясняват вносителите.

В шейсетдневен срок от подаване на заявление Националният съвет трябва да утвърди цената на медикамента и да вземе решение за включване на лекарствен продукт в позитивния списък.
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) се задължава да организира и поддържа система за проследяване на лекарствената безопасност за рискове за здравето на пациентите, произтичащи от употребата на лекарствени продукти.
На ИАЛ се възлага и да поддържа национален интернет портал, който да бъде свързан с Европейския интернет портал за лекарствените продукти.

В бъдеще върху лекарствата следва да бъдат нанесени показатели за безопасност, чрез които ще може да се извършва проверка на всяка доставена опаковка.

От Синята коалиция предложиха да отпадне забраната за едно лице да притежава повече от четири аптеки. Отхвърленият законопроект на Ваньо Шарков предвиждаше още един магистър-фармацевт да не може да работи в повече от една аптека, освен в случаите, когато едната е собственост на лечебно заведение за болнична помощ.

Вносителите предложиха разрешение за производство и внос на лекарствени продукти да не се издава, когато производител/вносител и свързани с него физически и юридически лица участват в собствеността на предприятия за търговия на едро на лекарства или в собствеността на аптеки.

Създаването на Национален съвет със статут на държавна комисия и седалище Плевен от БСП определиха като "нито риба, нито рак".
Националният съвет има консултативни функции, в него влизат представители на различни институции. Държавната комисия е от държавни служители и има строго регламентирани държавни функции, обясни Мая Манолова. Тя недоумява защо изобщо е необходим подобен орган, след като сегашната комисия използва потенциала на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Изпращате съвета в Плевен, след като не е ясно с какъв персонал и експертиза ще разполага, посочи депутатът. И попита, след като на практика министърът се отказва от експертите си, дали това означава, че няма доверие на собствените си хора или просто бяга от отговорност.
"Здравното министерство - дим да го няма от цените на лекарствата", обобщи ситуацията Манолова.
Затваряйки вратата пред монополите по вертикала, тя се отваря по хоризонтала, тъй като се премахва забраната едно лице да е собственик на повече от четири аптеки, коментира част от предложените от СК промени, Мая Манолова.

В отговор Ваньо Шарков обяви, че се отказва от текста, с който отпада забраната за притежание на повече от четири аптеки. ДПС не подкрепя и двата законопроекта, обяви Нигяр Джафер.
Според нея предложените от десните депутати промени ще доведат до още по-голям хаос и в никакъв случай до подобряване условията за пациентите.

Законопроектът на МС е псевдодейност за редуциране цените, в същото време по кой член от закона Националният съвет е със статут на държавна комисия, обърна се Джафер към министър Десислава Атанасова.

Надявам се да подкрепите задълженията за притежателите на лекарствени продукти, предвидени в правителствения законопроект, както и задълженията за подаване на съобщения за постъпили нежелани лекарствени реакции, обърна се към депутатите здравният министър. По думите й това са и действия за стимулиране на малкия и средния бизнес.
Атанасова разясни още, че Националният съвет ще следи, регистрира и актуализира цените на лекарствените продукти и ще ги сравнява с референтните в другите държави-членки на ЕС.

Тя отбеляза, че само за последната седмица, след проверките от настоящата комисия, има намаление на цените на нови 74 лекарства с от 5 до 75 процента.