Лидерите на Г-7 са единодушни, че санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна трябва да продължат, докато не бъде напълно приложено прекратяването на огъня в Източна Украйна, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА и БТА.

"Ние можем да затегнем санкциите, ако ситуацията го изисква", каза Меркел на пресконференция след срещата на върха на Г-7 в Германия.

"Санкциите могат да бъдат премахнати само ако изчезнат условията, при които бяха наложени те, и бъдат решени проблемите", каза по-рано Меркел в интервю за германската телевизия Цет Де Еф.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия вероятно ще бъдат удължени до края на годината, отбелязва Ройтерс.

Британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ден заявиха ден по-рано, че се надяват страните от Г-7 да представят единен фронт на санкции срещу Русия заради кризата в Украйна.

Русия заяви в отговор, че не вижда нищо ново в коментарите на лидерите на групата на седемте най-развити промишлени страни Г-7 по отношение на антируските санкции.

"Да, ние обърнахме внимание на последните изявления за санкции. Това не са нови тези", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред медиите.

"Освен това ние привлякохме вниманието към факта, че сред участниците в тази среща има нюанси на подхода. Някои говорят за необходимостта от диалог с Русия и за невъзможността за решаване на сериозни проблеми без този диалог, така че продължаваме да следим внимателно", добави той.

Лавров: Киев засилва напрежението в Донбас


Изостряйки ситуацията в Донбас, Киев очаква Запада да наложи санкции срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

"Киев заяви, че няма да свали икономическата блокада на Донбас, докато властта там не се смени", каза Лавров.

"Това противоречи пряко на споразумението от Минск. Тук виждаме връзка с това, че сега протича срещата на високо равнище на така наречената "седморка". Вероятно са искали за тази среща да изострят максимално ситуацията, помнейки, че членовете на "седморката" заявиха, че санкциите срещу Русия ще действат, докато Русия не изпълни споразумението от Минск", добави той.

"Следователно това е "жокер" в ръцете на киевските власти: "ние, украинците, ще саботираме изпълнението на споразумението от Минск, а за това ще страда Русия, защото никой няма да отмени санкциите срещу Русия", подчерта Лавров.

"По такъв начин, заемайки тази позиция и обвързвайки санкциите срещу Русия с изпълнението на споразумението от Минск само от Русия, нашите западни партньори станаха заложници на украинското правителство", добави руският външен министър.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За Г-7 и Русия

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?