Терористичната групировка „Ислямска държава“ се протяга към Мека, Медина и Ерусалим и застрашава Европа и Русия, предупреди руският президент Владимир Путин.

„Ситуацията около Сирия – положението тук е много сериозно, така наречената „Ислямска държава“ контролира значителни територии в Ирак и Сирия. Терористите на всеослушание говорят, че се стремят към Мека, Медина и Ерусалим. Те планират да разпространят дейността си в Европа, Русия, Централна и Югоизточна Азия - това ни безпокои“, заяви Путин.

В редиците на ИДИЛ се провежда идеологическа обработка и военна подготовка на екстремисти от много страни по света. Сред тях за съжаление има европейски страни, страни от бившия СССР, сред тях е и Русия, добави руският президент.

"Ако Русия не поддържаше Сирия, то ситуацията в тази страна щеше да бъде още по-лоша, отколкото в Либия и потокът от бежанци щеше да е още по-голям", добави той в столицата на Таджикистан Душанбе  по време на заседание на Организацията за колективна сигурност.

Подкрепата за законната власт в Сирия не е свързана с масовото бягство на бежанци от страни като Либия, Ирак, Йемен, Афганистан и редица други държави, добави той, цитиран от РИА "Новости" и БТА.

"Очевидно е, че без активното участие на сирийските власти и армията (...) в борбата с "Ислямска държава" не може да бъдат изгонени терористите от тази страна, както и от региона като цяло", посочи руският президент.

Освен това в изказването си Путин призова "да се проведе пълна инвентаризация на натрупалите се проблеми и разногласия". На основата на такъв анализ може да се започне обсъждане на принципите на устойчивото политическо развитие, "да се поднови реалното обсъждане на темите за създаване в Евроатлантическия регион на система за равнопоставена и неделима сигурност".

Путин каза, че е необходимо да се оставят настрана геополитическите амбиции, да не се използват двойни стандарти и политика на пряко или косвено използване на отделни терористични групировки за постигане на собствени конюнктурни цели, включително за смяна на неугодни на когото и да било правителства и режими.

"В ОССЕ и други международни организации трябва да се съгласуват юридически задължителни гаранции за неделимата сигурност на всички държави, да се спазват базови принципи на международното право: уважение на суверенитета на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, недопустимост на подготовката на антиконституционни преврати, на пощряването на радикални и екстремистки сили", добави президентът на Русия.

В Душанбе се провежда среща на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - поддържан от Москва военнополитически блок в постсъветското пространство. Сред ключовите теми е ислямистката заплаха, пред която са изправени страните от Централна Азия.

Членовете на ОДКС са готови да задействат за борба с бойците на "Ислямска държава" свои контингенти и извън териториалните предели на блока - в състава на широка международна коалиция под егидата на ООН.

Но тъй като засега такава коалиция не е формирана, лидерите на страните от ОДКС се съсредоточават върху защитата на собствените граници.