Сумата е изразходвана до края на септември и последните трансфери, които предстоят, са за разплащане на изкупените през Банката за развитие държавни дългове към фирми. Това показва справка за отпусканите с постановления на кабинета суми от така наречения резерв за структурни реформи след актуализацията на бюджета през юли, съобщава в. "Сега". От публикацията не става ясно дали парите наистина са похарчени или само има постановления за това.

Резервът, с който кабинетът можеше да се разпорежда по свое усмотрение, бе драстично увеличен при актуализацията на бюджета на 1.149 млрд. лв. с аргумента, че страната е в криза и е необходима повече гъвкавост във финансите. След скандал в парламента част от предвидените в резерва средства бяха заделени за точно определени харчове, като депутатите решиха, че от резерва трябва да се покрият и изкупените от Банката за развитие дългове, без да посочват конкретна сума.

Подаването на документи през банката приключи до края на септември, а общата сума, която фирмите поискаха, е 210 млн. лв. Разплащането продължава, но след този трансфер резервът излиза на червено. Това вече пролича от две решения на кабинета по искания за извънредни разходи, които е трябвало да се вземат от резерва за бедствия или от преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Справката показва, че извън задължителните плащания, определени от парламента, най-големият пай от резерва са получили министерствата на отбраната и регионалното развитие. Въпреки обещанието да преговаря за промяна на договорите за купуването на хеликоптери, кабинетът в крайна сметка отпусна на МО 257 млн. лв. по тези контракти. МРРБ получи извънредно 180 млн. лв. за инфраструктурни проекти, включително за реконструкцията на столичния бул. "Брюксел" (16.5 млн. лв.) и за магистрала "Люлин", както и 92.7 млн. лв. - за зимно поддържане на пътищата.

Не е ясно обаче откъде правителството възнамерява да вземе обещаните от премиера 190 млн. лв. за непокритите разходи на болниците.