Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е подал оставка, която кметът на София е приел. Това обяви самият Васил Терзиев в публикация във Facebook. 

"Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община. Благодаря му за времето, което е посветил на София. В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността главен архитект. Заедно с това започваме подготовката на конкурс за позицията. Надявам се, че тази позиция ще предизвика и вдъхнови много професионалисти и визионери и ще бъде избран най-добрият бъдещ главен архитект на София. Ще се обърнем проактивно към всички професионални общности за предложения, за да намерим най-подходящата кандидатура", се казва в публикацията на Терзиев. 

По неофициална информация арх. Здравко Здравков е бил отстранен от поста.

Той спечели конкурса за избор на главен архитект на Столична община през април 2016 г. и встъпи в длъжност на следващия месец, като оглави Направление "Архитектура и градоустройство". 

Родом от Плевен, той започва кариерата си именно там, като началник на сектор "Градоустройство" в Общината. След това става главен архитект на Червен бряг, който пост заема четири години.

От 2008 г. до 2016 г. се занимава с частна практика в областта на инвестиционното проектиране и управлението на проекти. Той е основател и ръководител на архитектурни бюра "Квадра 04" ЕООД и "Инфраконсулт груп" ООД. 

По негов проект е направен единственият в момента действащ завод за производство на автомобили край Ловеч, с което печели и наградата "Сграда на годината" в раздела за промишлени предприятия и логистика през 2011 г. Има реализирани проекти в София, Плевен, Кнежа, Ямбол.

През февруари кметът на София Васил Терзиев отговори уклончиво на въпрос кога ще има конкурс за нов главен архитект на Столична община и докога Направление "Архитектура и градоустройство" ще се ръководи именно от Здравко Здравков. 

Терзиев обвърза времето за провеждането на процедура за нов главен архитект с други промени в структурата и числеността на общинската администрация. "За момента главен архитект на София е г-н Здравко Здравков. Когато направим промени в организационната структура на общината, за което се изисква решение на Столичния общински съвет, тогава ще има и конкурс за нов главен архитект", заяви тогава Терзиев по БНТ, като не посочи срок кога ще внесе предложение за такива промени.

По информация на в. "Сега" новият екип в София е провел чистка в направлението на Здравков, които до момента не са засягали самия главен архитект.