"Очаквано решение", "политически натиск" и "тласкат ни към Велико народно събрание" - това са часр от определенията на политиците по повод днешното решение на Конституциония съд за отмяна на голяма част от промените в съдебната власт. Различен беше основно прочитът на тяхната семантика.

От ПП-ДБ, които бяха вносители на атакуваните от съда промени в съдебната власт, отправиха остри критики и обявиха, че системата на "превзетата държава" иска липсата на справедливост да се запази. От БСП, които бяха в групата на атакуващите текстовете в съда, заявиха, че решението е било очаквано, тъй като промените в съдебната власт са били направена "изключително непрофесионално и с изключително спорни моменти". От "Възраждане" пък обобщиха, че "Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски", защото това е неговият съд. "Най-страшното е, че Конституционният съд е политически орган", заявиха и от ИТН.

Според Кирил Петков "системата на превзетата държава иска липсата на справедливост да се запази". Съпредседателят на "Продължаваме промяната" е категоричен в поста си във Facebook, че прокуратурата и съдебната власт в България не работят за хората и изразява своята убеденост, че сегашната система е създадена така, че да има хора в цялата структура, които не работят за справедливост, а за поддържане на "превзетата държава".

Петков дава пример с избора на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, когато по думите му целият Висш съдебен съвет е гласувал в строй.

В поста си Петков посочва, че "против" съдебната реформа са гласували трима от квотата на ГЕРБ/Росен Плевнелиев и това са съдиите: Маргарита Карагьозова Финкова (2015 г.), Филип Димитров (2015 г.), Красимир Влахов (2018 г.) , четирима от съществуващата система: Павлина Панова (2018 г.); Таня Райковска (2015 г.); Надежда Джелепова (2018 г.); Соня Янкулова (2021 г.) Двама от квотата на Румен Радев: Янаки Стоилов (2021 г.); Атанас Семов (2018 г.) и заключава, че крайният резултат е девет на три.

Посочва, че съдия Борислав Белазелков е подкрепил съдебната реформа и е бил от страната на справедливостта, но за съжаление една птичка пролет не прави, заявява Петков.

Христо Иванов в коментар пред "24 часа" заяви, че с това решение ни "тласкат към Велико Народно събрание"

"Филчев завинаги! До това се свежда решението на КС. Зад натруфеното многословие нещата са прозаични: мнозинството стъпва на печално известното решение 3/2003 г., "предизвикано" в пряк и преносен смисъл от тогавашния главен прокурор Никола Филчев, което изобретява такова определение на държавно устройство, така че да блокира възможността за реформа на прокуратурата. Сегашният състав на КС игнорира цялата спорност на това решение и дори го разширява, за да опази точно модела Филчев. Толкова е важно да се циментира единовластието и безконтролността на главния прокурор, че в името на тази цел е пожертвана независимостта на съда, и като фундаментална европейска ценност, и като конкретни международни стандарти, които България трябва да приложи в интерес на собствените си граждани", смята лидерът на "Да, България" в оставка и бивш правосъден министър. 

Според него "за сметка на това, КС буквално обявява устройството на прокуратурата и ролята на главния прокурор като безконтролен властови играч за основополагащ елемент на държавното ни устройство и на нашата конституционна идентичност. В този смисъл решението несъмнено е приносно: най-сетне България беше открито обявена за прокурорска република, а моделът "Филчев" за защитен образец на нашето НАЦИОНАЛНО културно наследство и самобитност. Това се случва на фона на поредната политическа конвулсия, в която прокуратурата играе централна роля на властови брокер. В този смисъл, КС сложи гумен печат на признанието, че в България държавното управление се осъществява чрез (зло)употреби с прокуратурата, службите и техните производни". 

Иванов, който работи за съдебна реформа от години, а за да я осъществи, в миналия парламент състави конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС, казва още: 

"Решението е политическо и ще има тежки политически последици. То поставя под заплаха усилията ни за пълноценна интеграция в Европейския съюз, подклажда фрустрация и радикализация в обществото и тласка политическата система към задълбочаване на кризата и към Велико народно събрание с всички рискове и неизвестни. Ще е необходим спокоен анализ и изработване на нова реалистична политическа и юридическа стратегия за постигане на целите на реформата и премахване на статуквото, така че да се избегнат допълнителни сътресения. Ясно е едно, това решение потвърждава, че без премахване на модела "Филчев" българската демокрация винаги ще остане незавършена, правосъдието - в плен на задкулисието, а мечтата за европейски стандарт на законност - мираж. Посоката е вярна, трябва да продължим!"

"Конституционният съд днес блокира възможността за реформа на съдебната власт, която да въведе възможно най-високи гаранции за независим съд, отчетна прокуратура и да ограничи властта на главния прокурор", коментира във "Фейсбук" депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

По думите ѝ КС е предпочел да остави всевластието и безотчетността на главния прокурор, вместо да затвърди гаранциите за истински независим съд. Тя допълни, че решението има сериозни последици за правовия ред, а "чадърите и зависимостите в прокуратурата ще продължават да подклаждат чувството за несправедливост в обществото".

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов отбеляза, че в решението на КС има смесица между юридически и политически мотиви. Лошото е, по думите му, че това решение ни връща в 1990 г. "Не мога да повярвам, че Филчев (бивш главен прокурор) се е върнал отново в играта", добави той. 

БСП: Очаквано решение, съдебните промени бяха нескопосани

Решението на Конституционния съд беше очаквано, каза пред журналисти в Стара Загора и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров минути преди началото на среща с широк кръг леви формации.

"Удовлетворен съм, че всичко това, което говорихме последните месеци за нескопосано направените промени в съдебната власт се потвърдиха с решението на Конституционния съд", каза Зафиров и допълни "новината е ексклузивна, аз самият не съм се запознал още с мотивите на Конституционния съд".

Самата реформа беше направена изключително непрофесионално с изключително спорни моменти. В момента, в който бяха гласувани, беше ясно, че резултатът ще е такъв, посочи Зафиров.

Според него партиите, които са били най-активни в този процес, сега поне за известно време трябва да запазят мълчание по темата и да спрат да навират в очите на обществото подобен тип съдебни реформи.

"Възраждане": Кой има полза от това служебната власт да е в ръцете на ГЕРБ и ДПС

С частичното, на парче, взето решение, Конституционният съд(КС) за пореден път се демаскира и показа, че първо не е конституционен, а антиконституционен съд, и второ, че е частна собственост - тази институция трябва да се закрие. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук, не ни изненадва, защото беше нескопосано направена и предварително бяхме заявили, че ако КС разсъждава в полза на закона, няма как тези промени да останат, посочи още Костадинов. Лошото е, по думите му, че същото важи за всички останали промени, за които от партията са сезирали КС. Остава изключително "предателското решение" да може хора с двойно гражданство да стават депутати, министри и премиери, което за нас е наистина изключително голям проблем, продължи лидерът на "Възраждане".

По думите му Конституцията остава "поругана".

"През годините виждахме, че се борят две лобита за овладяване на съдебната система - от една страна, Пеевски, който я притежава в момента, от друга - лобито около "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и Прокопиев, който пък искаше да овладее системата", каза Костадин Костадинов.

Съдебната реформа действа повече от половин година, да сме видели някакъв ефект в работата на прокуратурата, на съдилищата, попита той.

Според лидера на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС имат интерес за служебни премиер да бъдат избирани хора, назначени от тях.

ИТН: Най-страшното е, че Конституционният съд е политически орган

Имаме вече доказателства, че Конституционният съд вместо да е независим и равно отдалечен от всички, е политически овладян, защото частта със служебните кабинети остава. Това коментира пред журналисти Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с решението на Конституционния съд, с които обявява за противоконституционни част от промените в Конституцията. Според Йорданов Конституционният съд не може да вземе решение дали е правилно или не и съдебната реформа отпада, защото двама от съдиите са политически назначения и то точно от периода, когато са се правили промените в Конституцията.

"Още тогава казахме, че съдебната реформа е кьопаво изпълнена. Ние не случайно сме я атакували. Тя е лошо направена, лошо реализирана и част от нещата не са в правомощията на Обикновено Народно събрание", коментира Тошко Йорданов. Най-страшното е, че Конституционният съд е политически орган вече, а лошо направени промени в Конституцията са вредни за цялата държава, добави Йорданов.

По думите му в държавата вече няма независим орган, към който човек може да се обърне. На въпрос от кои партии е овладян съдът, Йорданов посочи партиите от "сглобката" - "Продължаваме промяната" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС. Проблемът е, че половината от сглобката излязоха глупаците в сглобката, защото другата половина ги надигра и подигра. Това, което предложиха ПП-ДБ в частта със съдебната реформа беше отхвърлено с шут, нещата, които уреждат ГЕРБ, остават, коментира Тошко Йорданов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар преди да стане ясно какво е решението на КС. "Ние заедно, трите партии и коалиции, гласувахме тази съдебна реформа и истински се надявам тя да е била правилна", посочи той.

"Ние сме дисциплинирана партия, която много години наред е работила в коалиции, посочи той. И когато съдебната реформа, промяната на Конституцията бяха сложени на масата като нещо, което да обедини, т.нар. от вас "сглобка", ние подкрепихме предложенията на г-н Христо Иванови и истински и сега се надявам, те да са били правилни", каза Бойко Борисов.

От ДПС до момента няма коментар за решението на съда.

Делото в КС бе образувано преди седем месеца по искане на президента на Република България и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Промените бяха приети на 20 декември миналата година. Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се". Те бяха дадени на КС от президента Румен Радев.