"Моето доверие и доверието на обществото няма бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност", заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, които прие по повод на организираните от нея протести.

"Това за мен означава да има целесъобразни и с голяма обществена значимост проекти. Да има прозрачни и честни обществени поръчки, да има такива условия, че всеки лев да отива по предназначение. Контролът да бъде принципен, всеобхватен и безкомпромисен, и съответно нормативната база да ви позволява да изпълнявате дейността по най-добрия начин, в реална и здрава конкурентна среда", заяви още държавният глава.

Той добави, че в тези проблеми изключително важно значение има изпълнителната власт като организатор на процесите.

Според президента, за да се решат проблемите по най-добрия начин, трябва да е ясно, че в тях има трима важни участници. Радев открои изпълнителната и местната власт в ролята на възложител, собствениците и ръководствата на крупните строителни фирми, както и подизпълнителите и хилядите строителни работници, "които съвестно изкарват прехраната си".

"Работниците могат да разчитат на моята безрезервна подкрепа и заслужават, както и вие споменавате, и по-добро заплащане, и по-добри условия на труд и предвидимост в дейността си", декларира той.

По думите му хората от своя страна очакват да пътуват безопасно по сигурни пътища, които да не бъдат ремонтирани веднага след въвеждане в експлоатация, а също и да не се срамуват от изгледа на населеното място, в което живеят.

"Получихме уверението на президента, че ще подкрепи бранша във всички негови начинания. Ние си казахме проблемите, които обсъждаме цял ден. Поставихме най-важните въпроси, които касаят законовата част на нашата дейност. Получихме уверение, че от тук нататък ще работим заедно и ще вървим в тази посока.", заяви след срещата шефът на Камарата на строителите Илиян Терзиев.

От камарата искат да се внесат промени в Закона за устройството на територията и Закона за обществените поръчки, "за да има прозрачност в бранша - при определяне на цените и приемането на строително-монтажни работи". Друг проблем за строителния бранш е недостигът на кадри.

Терзиев каза, че едно от главните им искания е да се спре политическото говорене за бранша. Той обясни, че ще бъде полезно да има санкции "срещу злословенето", защото проблемът да охулваш един човек е много сериозен, а фирмите претърпяват и финансовите загуби.

Шефът на КСБ обясни още, че са получили уверение от премиера Бойко Борисов, че дължимите суми на строителните фирми, ще бъдат изплатени до Коледа.