Президентът Румен Радев поздравява възрастните хора по повод Международния им ден. "Дължим ви спокойни и достойни старини, в които няма място за страхове", обръща се държавният глава към хората от третата възраст у нас.

Според президента най-ефективните мерки, целящи равенството между поколенията, са насочени към преодоляване на страховете, свързани с остаряването - страх от болести, бедност, изолация и самота. Румен Радев посочва, че цивилизоваността на една общност се измерва с грижите, които тя полага за най-уязвимите - възрастните и децата. Чувството за взаимност започва с отговорност и уважение към близкия и непознат възрастен човек, посочва държавният глава.

Международният ден тази година ще привлече вниманието към решенията, които ще проправят път към постигането на равенство между поколенията. В приветствието си президентът посочва, че, от една страна, равенството е отговорността на по-младите за изграждането на социална и здравна системи, които да посрещнат остаряването на своите граждани ангажирано и адекватно. "От другата страна обаче стои възстановяването на социалните връзки, които изграждат усещането за взаимна подкрепа", посочва президентът.

Възрастните хора бяха поздравени и от лидера на социалистите Корнелия Нинова. В него се казва:

"Скъпи наши майки и бащи, баби и дядовци, честит празник на възрастните хора! Вие ни отгледахте и възпитахте и сме ви признателни за това. Знаем, че днес живеете трудно - с ниските пенсии и високи сметки, с ниските доходи и скъпи лекарства. Имате нашето разбиране и подкрепа."

Лидерът на левицата припомня, че от БСП два пъти са внасяли в парламента предложение за приемане на Закон за възрастнихе хора, но управляващите са го отхвърлили и двата пъти. Нинова е категорична, че от левицата ще бъдат упорити и ще настояват за него докрай, тъй като по думите й той гарантира достоен социален живот на възрастните хора.

"Последователни сме и в желанието си да се преизчислят всички пенсии - многократно сме го предлагали и все се отхвърля. И сега, през октомври, когато се гледа Бюджет 2020, отново ще го направим. Това е най-малкото, което ви дължим за вашия живот, за градежа на България, за възпитанието на младото поколение", продължава Нинова. "Желая ви да бъдете здрави, силни, да не губите кураж. Честит празник!", завършва Нинова.