ГЕРБ и БСП вече са с разменени позиции в челото на временната електорална класация. Това е основната новина от ноемврийското национално представително изследване на Агенция "АФИС". То е направено в периода от 2 до 7 ноември, а в него са взели участие 1010 българи, интервюирани пряко "лице в лице" в домовете им.

Според данните на социолозите на БСП симпатизират 23,7 % от българите, а на управляващата партия ГЕРБ - 22,2%. Трета политическа сила е ДПС с подкрепа от близо 9%. Следват Обединените патриоти с 3,4% и партия ВОЛЯ с 1,7%. 7% от анкетираните посочват, че не подкрепят никого, а малко над 26% отговарят, че не гласуват.

"Симптоми, че рано или късно това ще се случи се наблюдават от средата на тази година, откогато стартира по-рязко тенденцията към отлив на доверие в правителството и управляващото мнозинство. Пряко или косвено процесът се подпомагаше и продължава да се подхранва както от периодичните скандали и корупционни разкрития, така и от бурните разправии между управляващите коалиционни партньори. С това обаче не се изчерпват факторите на влияние върху развитието на политическата драма в навечерието на предстоящата изборна година", отбелязват от "АФИС".

Проучването показва, че според 55% от анкетираните корупцията у нас расте. На обратното мнение са 10%, а малко над 30% са на мнение, че равнището ѝ се запазва на същото ниво. 

Едва 16% от населението оценяват политическата обстановка като "спокойна", а цели 66% са на обратното мнение, определяйки я като "напрегната". През септември техният дял е бил по-малък - само 50%.

През ноември е нараснал и броят на желаещите да бъдат сменени някои министри - от 23.5% през септември на 28.1% през настоящия месец. Само 19% не искат промени в правителството. 7% от хората са за ново правителство в рамките на този парламент, а 36% желаят нови избори и нов състав на Народното събрание.

Отчетеното нарастване на желанието за смяна на някои министри отчасти се дължи на изказването на Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Две трети от избирателите (67%) оценяват думите на вицепремиера като неверни и груби, докато само 10.3% ги възприемат като откровени.

Едва 12% смятат и че извинението на Симеонов е искрено. Мнозинството от анкетираните (71%) желае той да подаде незабавно оставка, а само 11% са на обратното мнение.

По отношение на привържениците на управляващите партии, 47% от избирателите на ГЕРБ се доверяват на настоящия състав на партията. Почти толкова са и хората, които искат някои министри да бъдат сменени - 44%.

Отчита се спад и в подкрепата на електората от коалицията "Патриотичен фронт". 38% искат нови лица в кабинета и само 18% не желаят никакви промени.

И този месец най-голямо е доверието към Омбудсмана (62%) и Президента (57%), а най-малко - към Правителството (27%) и Парламента (18%).

Институциите на съответните местни власти традиционно се радват на по-голямо доверие от централната, но и при тях се забелязва спад от 43 до 39%.