"Изгодата на министър Ненчев е да изпълни политическото си обещание, което е дал пред работниците на „Интендантско обслужване“, че ще направи всичко възможно те да получат поръчката". заяви Арнаудова на брифинг, цитирана от "Фокус".

По-рано днес от прокуратурата повдигнаха второ за три дни обвинение срещу Ненчев за престъпление по служба заради обществена поръчка за доставка на военни облекла. Той разпоредил тя да бъде спечелена от ведомствената фирма "Интендантско обслужване", вместо от дружество, което предложило по-ниска цена, и така ведомството било ощетено с близо 260 000 лв.

„Очевидно е решил, че това може да се случи и с цената на престъпление“, каза още Арнаудова, като призна, че интересът му не е бил икономически.

Малко след като встъпи в длъжност като министър, Ненчев трябваше да потуши недоволството на шивачките от "Интендантско обслужване", които се оплакаха, че нямат работа и блокираха пътища. Причината за това беше, че поръчка за доставката на униформи за близо 4 млн. лева е била спечелена от частна фирма, а фирмата на МО изобщо не е била допусната до конкурса.

Арнаудова разкри, че по указания на Ненчев е бил подложен на натиск изпълнителният директор на „Интендантско обслужване“, който пък е сключил договор за 900 000 лева – сума, която да се плати на другото дружество, за да стане подизпълнител. В последствие той бил уволнен заради лоши показатели.

Полк. Емил Ангелов поясни, че обществената поръчка е била за облекло на Сухопътните войски и на Военноморските сили. По думите му за поръчката има два договора. Единият, който е сключен на 6 март 2015 година, е на стойност 4 354 823 лв. с ДДС, а вторият, който е сключен на 3 ноември 2015 г., е на стойност 988 200 лв. с ДДС.

"Съгласно изготвената експертиза щетата по първия договор е в размер на 196 701 лв., а по втория договор 63 082 лв. Сумата дава общо около 259 773 лева, какъвто е размерът на щетата за МО", заяви той.

Делото срещу Николай Ненчев в образувано по сигнал на гражданин, който се казва Павлин Иванов, уточни Елин Алексов, говорител на Военно-окръжна прокуратура. По думите му Иванов не е служител на Министерство на отбраната.

„Той обясни, че сигналът, който е написал, е в резултат на информации от свои познати, работещи в МО", поясни Алексов.

По-рано самият Николай Ненчев заяви, че обвинението срещу него е, защото е накърнил икономически интереси и сега главният прокурор изпълнява поръчка.