Вчера от държавното обвинение съобщиха, че по тяхно искане съдът е разрешил да падне банковата тайна около сметките в КТБ, но те няма да станат публично известни. Стана известно и че няма унищожени кредитни досиета, а само такива попълнени не по надлежния ред.

Вижте снимки >>>


Днес от пресцентъра на прокуратурата уточниха, че досъдебното производство, към което са приобщени сигналът на управителя на БНБ за неправомерно теглене от трезора на банката на "необичайно големи суми" и докладите на одиторите, се води в три основни направления:

І. Длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“.

От прокуратурата припомнят, че като обвиняем е привлечен подуправителят на БНБ и ръководител на „Банков надзор“ Цветан Гунев, като му е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения в дейността й. Разпитани са множество свидетели, приобщени са два инспекторски доклада за надзорни инспекции (от 29.11.2010 г. и от 25.07.2013 г.) от БНБ, извършени са претърсвания в офисите на множество търговски дружества – кредитополучатели, и са иззети документи.

ІІ. Длъжностни присвоявания от служители на КТБ по повод сигнала за липса на около 206 млн. лв.

По този сигнал е работено по две основни версии: Изнасяне на парите (93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара) директно от трезора на банката. На 08.07. 2014 г. квесторите на КТБ са сигнализирали за това БНБ. Към сигнала е бил приложен протокол-разписка с писмена резолюция „Да“ на председателя на УС и изпълнителен директор на КТБ АД Орлин Русев, за предоставянето на тези суми на „Бромак“ ЕООД (мажоритарен акционер).

Приложена е и декларация от главния касиер Маргарита Петрова, че управителят на „Бромак“ Иван Стойков й е представил въпросния протокол, след което са му били предадени пакетирани в чували посочените по-горе суми. При първоначалните разпити като свидетел, както и при проведената очна ставка със Стойков, Петрова поддържа изцяло тази версия.

Присвояване на въпросната сума е станало през периода от края на 2011 г. до 20.06. 2014 г. Това се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката.

Съобразно тежестта на доказателства, прокуратурата възприе именно тази версия – за извършено длъжностно присвояване през продължителен период и привлече като обвиняеми за това престъпление лицата Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова – главен счетоводител, и Борислава Тренева – зам.-главен счетоводител.

Установено е, че на 19.06.2014 г. теглене на пари в брой не е извършено, съставяни са документи с невярно съдържание и неистински документи, и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в трезора на суми с левова равностойност на 205 887 223 лв.

Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главната каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът-разписка от 19.06 е бил съставен, за да прикрие пред квесторите липсата на парите.

Тази теза е възприета и от Софийски градски съд.

ІІІ. Престъпления по Глава шеста от НК – „Престъпления против стопанството“, извършени от служители на КТБ във връзка с одита

Докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании са приобщени към материалите по делото. Разпитани са длъжностни лица от БНБ, КТБ и кредитополучатели. За да не се възпрепятства одита, не са били изискани оригиналните кредитни досиета, находящи се в КТБ, а са приобщавани само копия.

При стриктно спазване на принципа на случайно разпределение на делата е сформиран екип от общо 10 прокурори и следователи. На 14.07 е създаден съвместен екип с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ще бъде проверено имуществото на обвиняемите за 10 години назад. На всички обвиняеми е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор.

На свидетели и защитници е отправено предупреждение за неразгласяване на материалите по разследването без разрешение на прокурор.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предложената от БСП схема за КТБ