Днешният ден е много показателен - трагедия за управляващата коалиция, не могат да си съберат хората, хванали са се за гушите. Да си отиват! Това коментира народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев пред журналисти в парламента по повод провалилия се кворум в парламента.

Той подчерта, че мнозинството в НС трябва да осигури кворум на заседанията.

"Те не идват на работа, явно имат непреодолими жестоки противоречия вътре в коалицията, за което ние прeдупреждаваме отдавна", допълни той.

Проф. Гечев заяви, че БСП е категорично против този начин на приемане на бюджета, който е скандален и неевропейски, защото другите страни от ЕС, от лятото обсъждат проектите си за бюджет.

"А тук, в България, правителството онзи ден - на 29 октомври, с извънредно заседание в неделя, приема и внася бюджета в парламента, след което, иска да претупа буквално за една седмица бюджет за 45 млрд. лв. и да прокара това, което е заложено в него, без да се вслуша в препоръките на опозицията", каза още народният представител.

По неговите думи вчера сме били свидетели на нещо уникално - три комисии едновременно, за първи път в практиката на Европа, разглеждат бюджета на страната си за 2 часа и половина. "Това нормално ли е? Ние сме категорично против някои от промените, които те искат да правят и да товарят българските граждани и най-бедните слоеве с нови данъци", допълни проф. Гечев.

По неговите думи управляващите нарушават предизборните си обещания и собствената си управленска програма.

"Те се кълняха, че няма да променят данъци. Вместо да променят данъците, които да са в полза на средната класа и по-бедните българи, те вдигат данъците на най-бедните", коментира още той. Депутатът от левицата обясни, че "БСП за България" няма да влезе в зала, докато не понесе политическа отговорност човекът от правителството, който обиди най-беззащитните - майките на дечица с увреждания.

"Ако той не подаде оставка, трябва да подаде оставка Борисов и цялото правителство, защото очевидно не са за никъде", категоричен е той.

Проф. Гечев подчерта, че БСП не бойкотира нищо. "Внесли сме и алтернативен бюджет. На икономическа комисия, от БСП се изказахме, предложихме го и никой от партия ГЕРБ не се изказа - никой не каза на бялото черно. Слушаха послушно и накрая подкрепиха бюджет, който самите те се срамуват да защитят", каза още проф. Румен Гечев.

Припомняме, че днес парламентът няма да работи, защото в пленарна зала не се събра кворум от 121 депутати.