Редно е Сергей Станишев да води листата на БСП на евроизборите, заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП проф. Радослав Гайдарски.

"Аз мисля, че е редно той да бъде водач. Но това не зависи от мен, или от бюрото, а от нашата партийна организация в страната", заяви пред телевизия Европа бившият здравен министър в кабинета "Станишев", който сега е смятан за един от найблизките до лидера Корнелия Нинова в ръководството.

На въпрос може ли е депутатката журалистка Елена Йончева да бъде водач на евролистата, проф. Гайдарски отговори:

"Не, струва ми се, че не е възможно. Редно е да бъде председателят на ПЕС и не вярвам нашите хора да решат да води някой друг. Но това не мога да го кажа нито аз, нито Корнелия. Ако я питате и тя ще ви каже същото. При нас има демократичен избор.  На конгреса противниците ни очакваха бой и раздори, но нищо такова не се случи. Така е и за листата - ако примерно голямата част от членовете на БСП са "за" Сергей, какво ще стане? Бюрото ще каже: "А, не! ние не го искаме Сергей, защото не ни е симпатичен.", коментира още професорът.

Попитан дали на конгреса бяха приети документи, които лишават от възможност Станишев да бъде в листата, Гайдарски коментира:

"Няма такова решение. Освен това, ние не можем да наредим на Сергей Станишев, който е председател на ПЕС, какви изказвания да прави. Това е абсурд".

То кометира и скандала "Ало, Банов съм" с министъра на културата.

"Откъде накъде измислиха и непрекъснато говорят за Ангел Ангелов? Тя никога не е споменала такова име. Да сте чули тя да споменава имена изобщо? Не. Данните са й дадени от някого. Но я си представете, че данните не са от Ангел Ангелов и от другия, който те посочват, някакъв втори източник?Вие виждате, съсредоточиха се усилията върху този Ангел Ангелов, въпреки че тя не е споменавала такова име. - Какво ще стане тогава според вас? -Нали ви е ясно какво ще стане? Ще бъде резил за тях, а не за Елена Йончева", добави Радослав Гайдарски.