"Ще фокусирам работата на посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите "С" - свързаност, сътрудничество и срещу корупцията" - това заяви номинираната за нов посланик на САЩ в България Херо Мустафа по време на изслушването си за поста пред американския Сенат.

Тя каза, че ще работи за укрепване и задълбочаване на връзките между България и Запада на всички фронтове, включително икономическия, военния, търговския и културните връзки.

"Аз съм ангажирана да разширя българо-американските икономически отношения. Един от начините, по които България може да засили привлекателността си за американския бизнес, е увеличаване на прозрачността и осигуряване на добро корпоративно управление", подчерта Мустафа.

Новата посланичка отбеляза, че страната ни е силен съзюник в НАТО и активно предприема стъпки за увеличаване на разходите за отбрана и модернизира своите въоръжени сили.

Дипломатката заяви още, че ще работи за регионалното сътрудничество и обяви, че България е лидер в развитието на интеграцията на Западните Балкани. Според Мустафа енергийната сигурност е критична част от националната сигурност на България. Тя посочва, че страната ни внася по-голямата част от енергията си от Русия, което повдига икономически и енергийни опасения. Посланичката добави, че ще подкрепи усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки.

"Ако бъда избрана, аз ще съм ангажирана да работя в тясно сътрудничество с България, заедно да намерим начини за насърчаване на гражданското общество, свободата на медиите, независимата съдебна система и върховенство на закона", каза Мустафа.

По време на изслушването тя изтъкна, че е горда да бъде първият американец от кюрдски произход, номиниран за посланик. В залата на Сената тя бе подкрепена от майка си, баща си, съпруга си и брат й.

"За мен е чест да имам възможност, ако бъда избрана, да работя в България, страна, известна с невероятно красивите си планини, гостоприемни хора и богато културно наследство", заяви Мустафа.

И допълни, че страната ни се намира в стратегическа част на света, а основен приоритет за нея ще бъде и сигурността на американските граждани.