Президентът Румен Радев събра на извънредна среща министри от служебния кабинет, научи Dir.bg, което бе потвърдено по-късно и от Президентството. 

Срещата първоначално не бе потвърдена официално, но в двора на президентството бяха паркирани служебните коли на министрите. Те пристигнаха след 18,00 часа. В същото време от парламента изчезна министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, който не вдигаше телефона и председателя на парламента Ива Митева в момента, в който в НС се разглежда бюджета на НЗОК. 

От срещата при президента пръв излезе служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който потвърди за събирането. Той отбеляза, че са разговаряли за мерките за справяне с COVID кризата. Допълни, че бърза за парламента, където се разглежда актуализацията на бюджета на НЗОК. 

Снимка: bTV

Информацията впоследствие бе потвърдена и от Президентството. 

Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща днес на "Дондуков" 2, съобщиха от Президентството. 

Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата.

По време на разговора беше обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус, потвърдиха от ведомството. 

След срещата коментира и министърът на икономиката Кирил Петков, който отрече да се е говорило за министри в новото служебно правителство. 

"Доколкото наближава времето и всички очакват, че тези разговори трябва да се водят - не, в този момент президентът с никой министър не е говорил за следващо правителство. По-важно в днешния разговор беше да говорим за реалните проблеми и за реалните възможности, които в момента стоят пред държавата", заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

"Нямаме вариант, който да е позитивен без актуализацията на бюджета, както ние сме я предвидили. Много се надявам, че въпреки всичките политически страсти, има национална отговорност и ще бъдат приети", обясни той относно актуализацията.