"Най-важната тема в момента са предстоящите парламентарни избори. Залогът е огромен - той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, а дали да продължим със сегашния управленски модел, който води към разпад на държавността, корупция, бедност, разхищение, ниска ефективност на управлението и към все по-осезаемо изоставане на страната от другите държави в ЕС".

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Самоков, където е на посещение.

По думите на президента редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки.

Като припомни, че в тяхното Послание за Нова България с вицепрезидента Илияна Йотова, са формулирали принципи и приоритети и най-важна непосредствена национална цел - укрепване на държавността, президентът заяви, че очаква и партиите да се произнесат по тези въпроси.

Сред тях са ще приемат ли като своя непосредствена задача в новия парламент реформата на изборното законодателство, така че да се гарантират честни и достъпни избори, ще успеят ли да надмогнат тясно партийните си интереси и да формулират и приложат пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчване на управляващите на най-високо ниво. Ще предприемат ли решителни конституционни и законови промени, така че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши адекватна съдебна реформа, да има оптимизация в законотворческия процес, ще намерят ли сила най-сетне да започнат реална борба с корупцията, ще направят ли необходимото, за да имаме свобода на словото, ще предприемат ли решителна политика за прозрачност в управлението и пресичането на кражбите, са другите въпроси, по които президентът очаква позицията на партиите.

Румен Радев каза, че по тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и да се ангажират сега, защото по думите му след изборите ще бъде късно и можем да преживеем поредните разочарования. Затова каквито и икономически, социални и всякакви други политики да се предприемат, те отново ще бъдат обречени на провал, както показаха и годините досега, защото тези политики, ако не стъпват на здрава основа, те не могат да се реализират, защото здравата основа е здравата държавност, от това трябва да започнем, каза президентът.