Президентът Румен Радев отхвърли искането на транспортния министър Николай Събев за оставка на директора на Националната служба за охрана заради обстрелването на премиера Кирил Петков на Шипка на 3 март. Президентът напомни, че смените в НСО не са в полето на един министър. 

"Не е работа на министри да дават оценка на работата на НСО", заяви президентът Румен Радев пред журналисти след посещението си в института по роботика в БАН.

"Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза, да създават условия за устойчив икономически растеж, който всички българи очакват", добави той.

Румен Радев застана твърдо зад НСО.

"Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не е работа на НСО и ДАНС да ловят сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят. Това и направиха", подчерта президентът. Видеа в социалната мрежа, разпространени след празника, свидетелстват, че ръководителят на охраната предупреждава министър-председателя, че не е разумно да се качва по стълбите до паметника. Премиерът обаче не го прави.

"Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Знаем, че допреди година това беше практика в работата със службите и силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото път. Разбира се, че няма да искам оставки", каза още президентът.

Той посочи, че в петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на нея са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи.

"Очаквам от ресорните министри, институции и законодатели енергични мерки за създаване на Единна национална система за управление на кризи, за преминаване от реактивен към проактивен подход при управлението на кризите и изпълнението на всички тези неотложни мерки, които набелязахме на срещата", посочи Радев.