ВМРО предрече още по-сериозни проблеми за българите в РСМ след изборите там, които доведоха на власт опозицията от ВМРО-ДПМНЕ след седем опозиционни години. От партията заявяват, че в проевропейската риторика на Република Северна Македония се крие откровено антиевропейска политика, която следва неотклонно интересите на Белград.

"Изминалата кампания беше върхът на антибългарската истерия край Вардар. Всички политически сили декларираха европейска ориентация, но оправдаваха своето нежелание да вървят по пътя на интеграцията с политиката на българите. България и българите бяха сатанизирани като главните врагове на Македония и македонците", се посочва в позиция на ВМРО по повод развръзката от президентския и парламентарен вот в РСМ.

Според воеводите първите изявления на новоизбрания президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова са демонстрация на ескалацията на антибългарската политика, която се проявява както срещу Република България, така и срещу българската общност в Македония.

"Отново повдигнатият въпрос за т.нар. македонско малцинство в България на практика поставя претенции за промяна в българската Конституция, като условие за изпълнения на преговорната рамка за присъединяването в ЕС на Скопие", заявяват от ВМРО.

И призовават правителството и всички държавни фактори да отхвърлят най-категорично претенциите за т.нар. македонско малцинство в България, а в предизборната кампания вот "2 в 1" всички политически сили ясно да заявят своята позиция по Македонския въпрос и правата на българите в РСМ.

Лидерът на партията Красимир Каракачанов също коментира в профила си във Фейсбук събитията в Скопие след вота. Той прогнозира, че нищо няма да се промени в политиката на Република Северна Македония спрямо България.

"РСМ няма да спазва поетите ангажименти и ще чака политиците в Европа да забравят обещанията към България, за да ги приемат в ЕС. И трябва да си признаем, може и да го дочака още на тези европейски избори. След като България беше предадена от собствените си политици, няма какво да се чудим и ако Европа ни предаде", прогнозира Каракачанов.

"ВМРО винаги е отстоявала българския интерес и многократно призовавахме управляващите да не свалят т.нар. вето за Северна Македония. Свалиха го Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски, които след това закрепиха брака си и в сглобка. Помните ли как ни лъгаха? Правиха работни групи, пуснаха самолетна линия, летяха до Скопие...", пише още лидерът на ВМРО.

Той прогнозира, че ако вземат властта или влязат в Европарламента, пак ще предадат България. "В Северна Македония пак ще бият българи и пак сервилно правителството ще си затваря очите", е прогнозата на лидера на ВМРО.