Депутати от ДПС предоставиха на министър-председателя Кирил Петков папки със сигнали срещу бизнесмена Иво Прокопиев. Това се случи в Народното събрание по време на извънреден блицконтрол.

Премиерът, вицепремиерите и министри отговаряха на въпросите на народните представители. Заседанието беше предвидено за петък, но депутатите решиха извънредно то да бъде проведено във вторник.

При откриване на заседанието председателят на Народното събрание Никола Минчев поздрави с празника всички дами с пожелание да са все така усмихнати.

Депутатите задаваха въпроси на премиера, свързани с икономическите отражения в България на войната в Украйна. ДПС пък повдигнаха отново темата за прокуратурата, като избраха момента, за да предоставят документи на Кирил Петков относно сигнали срещу Иво Прокопиев. 

Пред народните представители отговаряха още Корнелия Нинова, Борислав Сандов, Николай Денков, Гроздан Караджов.

Кирил Петков

Министър-председателят потвърди, че страната ни е закупила определено количество зърно, така че да е достатъчно за България до 2023 година.

"Както видяхме всички, имаше опасност от няколко инцидента в Украйна, включително и със запалване на сграда в тяхна АЕЦ. Беше административна сграда, нямаше опасност от радиация, но тогава решихме, че не може да поемаме риск във връзка с количествата зърно, които България има", посочи премиерът.

"Тази седмица ще набавим количествата на пазарни цени. Ще се съхранява в складовете на държавния резерв. За нас е голям приоритет българското продоволствие и искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Износът не е спрян, дори и вчера кораби напуснаха пристанището, натоварени със зърно. Българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.", отговори Петков на въпрос на депутата от ГЕРБ Любен Дилов.

Той беше категоричен, че няма проблем и с доставките на петрол, като посочи, че "Лукойл" е руска компания, но собствеността ѝ е в Швейцария, затова доставките в България няма да бъдат спрени.

Снимка: БТА

"8 камиона с хуманитарни помощи заминаха за Украйна. На заседание взехме решение да отпуснем от държавния резерв храни и медикаменти на стойност от 1.4 млн. лв. Транспортът е отговорност на ресорния министър", каза Петков, попитан от Костадин Костадинов защо украинците в Украйна не знаят, че България предоставя хуманитарна помощ.

Дискутиран беше и въпросът за главния прокурор.

 

Вижте всички снимки ТУК>>>

Този главен прокурор трябва да си ходи, заяви министър-председателят като отговор на въпрос на Йордан Цонев от ДПС, който поиска от премиера информация за работата на службите по казуса с т. нар. златни паспорти и му предостави папки, съдържащи различни сигнали срещу бизнесмена Иво Прокопиев.

Снимка: БТА

"Няма да има сигнал, който ще бъде игнориран от българското правителство. Единственото, което се чудя, е защо този сигнал не отива директно в прокуратурата. Ние ще го вземе и предадем, но ако и вие нямате доверие на българската прокуратура, тук имаме общ проблем, който трябва да решим", заяви още Петков. Той припомни, че управляващата коалиция вече е внесла законопроект за премахването на "златните паспорти".

Корнелия Нинова

Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса на България във войната, поне според мен, и който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България, заяви вицепремиерът.

Снимка: БТА

По думите ѝ е лъжа, че България изнася оръжие, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна.

Гроздан Караджов

Предвижда се да се строят три нови тунела - един под връх Шипка, като за него сега текат процедури по съгласуване с Министерството на околната среда по определяне на екомерките. Вторият е на Петрохан, по който се работи за разширен идеен проект, а третият е по трасето на бъдещата магистрала "Черно море" и за него има разширен идеен проект, по който са направени първите стъпки на проектирането и се е стигнало до втория етап от разширеното идейно проектиране - да се определят екомерките, което ще отнеме още около една година, каза министърът.

Снимка: БТА

Той уточни, че за последния тунел има забавяне от юни до февруари, защото нищо не е правено по екооценките.

Не съм сключвал договори за правно обслужване в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството, каза Гроздан Карджов в отговор на въпрос на Десислава Атанасова относно водещи адвокатски кантори, анализиращи сключените договори за възлагане на строителството от "Автомагистрали" ЕАД за лот 1, 2 и 3 на автомагистрала "Хемус" с фирми изпълнители.

Откакто съм министър, не съм правил такива договори и смятам, че юридическата дирекция и дирекцията по обществените поръчки са достатъчно квалифицирани и са достатъчно на брой, за да поддържат както процесуалното представителство на министерството, така и да консултират министъра в нужда, допълни Караджов.

Борислав Сандов

Ние трябва да променим начина на управление на отпадъците и само 10 процента от тях да депонираме, което ще ограничи риска от самозапалвания на сметищата. Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор 

на въпрос на депутата от "Има такъв народ" Снежанка Траянска относно мерките за ограничаване на самозапалванията на сметищата.

Снимка: БТА

Според Сандов е важна превенцията. Когато дадени отпадъци достигат до депото, да бъдат бързо рекултивирани, за да бъдат запръстени, посочи той. По думите му така ще се избегне възникването на пожар в дълбочина. При поява на пожар най-удачно е да се използва вода, смята вицепремиерът. Той каза, че край депата е добре да има системи за водно загасяване.

Проверките за потенциално замърсяване на околната среда във връзка с военната ситуация в Украйна ще бъдат увеличени, каза още министърът.

Той увери, че на този етап няма завишен радиационен фон. Не е отчетено замърсяване в Черно море и няма риск за туристическия сезон, каза министърът.

Той посочи, че има организация за следене на евентуално радиационно замърсяване. Данните се следят не само в България, но и в цяла Европа. На сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) има два линка, които показват в реално време радиационния фон в страната и този в Европа. "Измервателните станции, които са на територията на Украйна, функционират", отбеляза Сандов. Той увери, че има създадена необходима организация.

Министърът коментира и възможностите за замърсяване на Черно море. По думите му Басейнова дирекция "Черноморски район" и регионалните инспекции по околна среда (РИОСВ) във Варна и Бургас извършват текущ мониторинг.

Николай Денков

От 1991 г. до момента в страната са закрити 1435 училища, от тях 630 са начални училища, 776 са основни училища и 29 са средни училища. За сравнение през същия период учениците в училищната мрежа са намалели от 1 366 927 до 708 628, или са намалели с 658 299 ученици. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на въпроса от народния представител Елена Гунчева, свързан с това колко училища - начални, основни и средни, са закрити в България от 1990 г. насам.

До 1991 г. закриването на общинските училища е било в правомощията на окръжните народни съвети, съобщи министър Денков. Той обясни, че сега процедурата за промени в училищната мрежа е определена в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), и в Наредба номер 9 от 19 август 2016 г. за институциите в предучилищното и училищното образование. 

Предложенията и решенията за закриване на училища са трудни както за общинските власти, така и за Министерството на образованието и науката. Основните причини за закриването са свързани с демографските промени в страната, които с годините се задълбочават и водят до промени в училищната мрежа, коментира образователният министър.

Той каза, че решенията за закриване на училища са съобразени с необходимостта от качествено образование, с осигуряването на съвременна образователна и подкрепяща училищна среда, с възможността за обучение в самостоятелни класове и с получаването на знания и компетентности според възрастовото развитие, заложбите и талантите на учениците.

Вярвам, че при подобряване на условията за живот в България, връщането на нашите сънародници в страната би могло да доведе до откриването на училища в повечето населени места, изрази увереност министър Николай Денков.