Възможностите за съвместно противодействие на рискове и заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион, както и приоритетите в отбранителната политика на страната ни и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и неговият британски колега - министърът за Въоръжените сили на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Лео Дохърти. Това съобщиха от военното министерство.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и посланика на Великобритания Роб Диксън, добавя БТА.

В светлината на 75-ата годишнина от основаването на НАТО и 20-ата годишнина от присъединяването на страната ни към Алианса бяха дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на организацията и очакванията от предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Служебният министър Запрянов запозна министър Дохърти с приоритетите на Министерството на отбраната, проектите за модернизация на Българската армия и евроатлантическите цели на страната ни за способности за колективна отбрана. Обсъдени бяха и предприетите действия за преодоляване на некомплекта от личен състав във Въоръжените сили. Атанас Запрянов акцентира върху готовността за завършване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и за подготовка на Бяла книга и законодателни промени.

Министър Дохърти високо оцени двустранните отношения и изрази готовността на британската страна за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната. Той подчерта особената загриженост на Обединеното Кралство относно войната в Украйна и категоричната подкрепа на мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал по целия Източен фланг на НАТО, включително в Черно море.

Събеседниците дискутираха и постигнатия напредък в изграждане на способности в борбата с дезинформацията, киберотбраната и противодействието срещу хибридни заплахи.

Министър Лео Дохърти се срещна и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На срещата бяха обсъдени военните аспекти на двустранните отношения, както и възможностите за засилване на сътрудничеството между Въоръжените сили на двете страни. Адмирал Ефтимов заяви, че като съюзници България и Обединеното кралство имат ключово партньорство, насочено към преодоляване на общите предизвикателства пред сигурността и допринасящо за модернизацията на българските Въоръжени сили. Той запозна министър Дохърти с усилията, които страната ни полага по планираното изграждане и осигуряване на многонационални формирования на българска територия за укрепването на Източния фланг на Алианса.

Адмирал Ефтимов подчерта, че в настоящата сложна среда за сигурност нито една държава не може да се справи сама с настоящите предизвикателства пред сигурността. "Поради тази причина сме убедени, че членството в Алианса и сътрудничеството в областта на отбраната са основните стълбове, които крепят модернизацията на въоръжените ни сили и гарантират националната сигурност. Членството ни в НАТО е катализатор за развитието на съвременни отбранителни способности, с които да сме адекватни на бъдещата многодомейна оперативна среда", категоричен бе началникът на отбраната.

На 6 май служебният министър заяви пред журналисти, че бюджетът за отбрана ще расте. По думите му той може да нарасне на 2,5% от брутния вътрешен продукт, каквито са направените препоръки в приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2032.

По време на видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак на 30 април служебният министър подчерта, че достойното участие на български военнослужещи в операции и мисии на НАТО и Европейския съюз е направило България желан партньор за съвместните подготовки и учения, изключително необходими в условията на военни действия, кризи и несигурност.

Над 140 военнослужещи от Въоръжените сили на България изпълняват задачи в четири операции на НАТО и пет операции на Европейския съюз.