В петък в 10 ч. започват срещите на президента с ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", за да уточни свикването на 42-то Народно събрание, стана ясно от изявление на държавния глава.

Той ще връчи първия мандат на първата по получени гласове партия, а "от там насетне всичко е в ръцете на политическите сили". След консултациите ще издаде указ за свикване на Народно събрание.

Плевнелиев обеща, че в президентството няма да има задкулисни уговорки, няма да се правят коалиции.

Народното събрание трябва да излъчи правителство, което е легитимно, с ясни приоритети, а не на неясни компромиси, призова той.
Задачата не била лесна, но е решима. По думите му, с по-малко скандали и с повече работа "ще дойдат и важните за нацията резултати, независимо от конструкцията в парламента".
Най-големият инвеститор в България била ЕК и има важни приоритети за решаване - законът за бюджета, например.

Плевнелиев обясни, че партиите трябва да работят за заздравяване на връзките между избирателите и политиците и добави, че много мостове били изгорени в тази предизборна кампания.
Народът бил мъдър и поставил много сложна задача за решаване от политиците.

По думите на Плевнелиев, вотът не бил подменен и няма нужда от нови избори, защото това ще демотивира инвеститорите и ще създаде предпоставки за дестабилизация.

Ако бях отложил изборите, ако бях свикал КСНС, щях да допусна стратегическа грешка”, призна Плевнелиев за случая с откритите в бюлетини в деня за размисъл.

По информацията, която имал, изразил категорично мнение, че не вижда основания за касиране на вота. Плевнелиев благодарил на главния прокурор, че го е информирал и му казал: "Действайте здраво”.

Той каза още, че с "немалкото скандали" покрай вота се създала допълнителна доза недоверие към институциите.

"Очаквам случилото се в деня за размисълда бъде разнищено до край. Имиджът на България беше силно накърнен, жалко за това. Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори", коментира държавният глава.
Според него по случая с бюлетините имало бързо взаимодействие и добави, че се виждат "безпрецедентни прозрачност и откритост", включително и с днешната пресконференция на прокуратурата.

Плевнелиев очаква прокуратурата, ЦИК и ДАНС да стигнат докрай по разследването.
Късно снощи ЦИК публикува резултатите от парламентарните избори при 100% обработени протоколи.


Анкета: Какво правителство очаквате?