"Чуха се много коментари, че прокуратурата се е намесила в предизборната борба, включително, че е свалила с 5-6% нечии резултати (Бойко Борисов се оплака от това - б.р.). Затова ще имаме един по-необичаен подход - ще ви представим иззети по надлежния ред веществени доказателства", обяви в началото главният прокурор Сотир Цацаров. 

Той представи събитията по хронология:

В петък, 10 май, е постъпил сигнал за печатница "Мултипринт", подаден от Мая Манолова от БСП. Веднага е възложена проверка на ДАНС, която извършила справка и на база на резултатите е било образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление и престъпление, свързано с политическите права на гражданите. 

"В петък около 22 часа информирах президента по телефона, не защото прокуратурата дължи отчет на някого, а защото следващият ден е за размисъл, а след това предстоят избори. Г-н Плевнелиев постави като незабавна задача организирането на сигурна охрана на бюлетините, уверих го, че такава вече има от жандармерията. Аз предложих разумния подход до приключване на изборите прокуратурата да работи, но да не изнася информация, защото тя буквално би могло да взриви деня за размисъл", разказа още Цацаров.

Той добави, че след като на следващия ден (11 май, събота) информацията е била оповестена от една медия, поради огромния интерес прокуратурата е била принудена да публикува съобщение. Цацаров обаче подчерта, че в него никъде дори не е намекнато за конкретна партия, затова е необяснимо защо една е идентифицирала себе си. Той бе категоричен, че не може прокуратурата да бъде обвинявана, че е повлияла на избирателите.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пък разказа как е протекла акцията. Агентите на ДАНС ползвали мнението на експерт по полиграфия от БНБ.
Пред тях собственикът на печатницата Йордан Бончев обяснил, че се съхраняват два вида бюлетини - едните негодни, подлежащи на бракуване, другите - годни, отпечатани в повече във връзка с технологичния процес и предвидения според обществената поръчка излишък (10%).

Открити били 4 палета, в които имало оцапани, ненарязани и неопаковани бюлетини, които очевидно били брак. В други 10 палета обаче били намерени нарязани, сгънати и слепени в кочани бюлетини, напълно годни за използване, без да са маркирани със знак за някоя партия  (според Бончев те са надтираж).

Прокуратурата обаче показа снимки от склада, на които се вижда, че на различните партиди са поставени листове, на които са написани няколко града - Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна, както и Външно министерство - тоест бюлетини за чужбина.

"Излиза, че този брак е подготвен за определени градове, това за нас беше смущаващо", коментира Борислав Сарафов.

Освен това били съхранявани незаключени, а трябвало да се пазят под строг контрол до разрешение на МС да бъдат унищожени след изборите.

Било установено още, че въпреки твърденията на собственика, че всички бюлетини са брак, поне на три пъти от тях са взимани бюлетини, необходими за изборния процес. Част от тях са употребени за гласуване в столичната община "Триадица" и в София -област, а друга са предоставени на ЦИК за мостри.

"Как от склад с бракувани бюлетини ще дават бюлетини на ЦИК", попита риторично Цацаров.

Прокуратурата стигна и до "необичайно процесуално-следствено действие" - разпечата една от иззетите бюлетини, като това бе направено по законовия ред - поемни лица - двама журналисти.

На въпрос дали служебното правителство, което по закон е възложило обществената поръчка, има вина, Сотир Цацаров заяви, че не може да говори за това, но може да се търси евентуална отговорност на длъжностни лица от МС.

"Лицето от администрацията, което е сключвало договора, е главният секретар Росен Желязков. Той е разпитван два пъти като свидетел до момента. За отпечатването на бюлетините и съхраняването им не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя", категоричен бе главният прокурор и добави, че ако главният секретар иска да си направи фототапети от бюлетини, това ясно показва, че контролът е нула.

Цацаров каза още, че трудно може да си представи, че отпечатването на бюлетините се възлага на частна фирма и на нея се дава правото да организира транспорта. 
"Тази държава разполага с печатница на БНБ, с достатъчно възможности да осъществи превоз до областните администрации", коментира той.

Именно в тази връзка се разследва и трети сигнал - срещу фирма, която е трябвало да превозва бюлетините. Той е подаден от юристконсулта на БСП Аглика Виденова и е за техническо усъвършенстване на транспортните средства, т.е. поставяне на двойни дъна.

Проверява се и трети сигнал - за евентуално манипулиране на електронното преброяване.

Сотир Цацаров коментира и обвиненията на Бойко Борисов, че прокуратурата и ДАНС са действали непрофесионално и не са проследили бюлетините, за да установят организаторите на схемата.
Главният прокурор заяви, че при положение, че в самата печатница има 82 камери и бюлетините са били под строга охрана, не са счели за нужно да го правят. Използването на СРС-та станало невъзможно и заради медийния шум.

Бюлетините вече са извозени от печатницата на територията на прокуратурата.

Главният прокурор коментира и другата част на скандала - изтеклите в медиите документи, свързани с разследването. Според него те са били в ДАНС и няма как да са излезли от държавното обвинение.



Хронология на скандала