Общата управленската програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е финализирана. Остава приемането на рамка, която да регламентира процедурите как ще става съгласуването по законопроекти и за назначенията в регулаторите - това обяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Окончателното оформяне на този документ зависи от двете коалиции, подкрепили правителството, уточни той пред журналисти.

По-рано и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че с "Продължаваме промяната - Демократична България" вчера са финализирали всичко по управленската програма и следващата седмица ще бъде подписано споразумение за механизъм как ще се вземат решенията и как те ще се обявяват. По думите на Борисов настояване за подписването на такъв документ идвало от Христо Иванов.

Механизъм ще регулира как се обявяват инициативи като тази за "Росенец" 

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че в механизма ще бъде уточнено как се обявяват решения като това за прекратяването на концесията на "Росенец". Днес то бе оповестено като предложение от съпредседателя на ПП Кирил Петков, а впоследствие и от ГЕРБ, и от ДПС уточниха, че това е тяхна инициатива, подкрепена от ДБ. От "Продължаваме промяната" пък известно време "умували", посочи Делян Пеевски. 

"Днес трябваше да внесем всички с подписите си тези решения", каза още Борисов. Той уточни, че няма нищо против Кирил Петков да съобщи това, което са решили, но трябвало и другите да кажат какви са им били съображенията - за дерогацията, продължаваме ли да ползваме руския петрол, на какви цени, къде влиза, в какви количества, борбата с контрабандата, измервателните прибори. "За всичко това вчера беше говорено и можеше да стане много красиво, ако го бяхме обявили днес, след подписите и внасянето", изтъкна Борисов относно нуждата от споразумение. 

По-рано Христо Иванов защити Кирил Петков, като каза, че според него това не било избързване, а "комуникационно нестиковане".

Отстъпки на ГЕРБ-СДС за областните управители 

Иначе Борисов уточни, че вчера са постигнали съгласие за назначаването на още един заместник-министър, както и че "по принцип" тези дни ще бъде договорено и за останалите областни управители. 

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че досега са избягвали квотния принцип и са търсили съгласие по места. "Вярно, че ние отстъпваме навсякъде до този момент за областни управители", добави той. Според Борисов е малко притеснително, че на много места си слагат за областни управители областните ръководители на структурите си и така пренасяли щабовете за местните избори в областната управа.

"ДПС не е във властта, дават шанс за стабилно евроатлантическо управление" 

Депутатът Делян Пеевски изтъкна пред журналисти, че ДПС не участва в управлението. На конкретен въпрос ще се присъедини ли движението към механизма за гарантиране на реформаторската програма на кабинета, който ще бъде подписан от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, той каза: 

"Този механизъм си е техен. Ние ще се включим само там, където има мнозинство от 160 народни представители за избор на регулатори, ВСС, инспекторати. Другите неща са си тяхно действие като коалиция, некоалиция или както се наричат. ДПС не е във властта. Ние ще участваме в процеса за тези регулатори, където се изисква това мнозинство. Другите неща са изцяло прерогатив на управлението. Ние не участваме в това управление. Още когато гласувахме, казахме, че даваме шанс на България да има стабилно евроатлантическо управление, нищо повече".