Това заяви в предаването „Неделя 150” бившият финансов министър и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски. Ако има някакъв плюс, той е да се убеди самата партия ГЕРБ, че трябва да се поддържа фискална дисциплина, добави мнението си той.

Не виждам сериозни притеснения, че да трябва да фиксираме в специалния закон, в това число и в Конституцията, някакви ограничения. Виждам обаче рискове. Рисковете се свеждат до следното – всички видяхме как най-развитите страни, които също поддържаха определена степен на фискална дисциплина и монетарна, в това число, в кризата 2008-2009 г. за да спасят икономиките си, направиха големи дефицити, инжектираха много ресурси в своите антикризисни програми, посочи финансистът.

Орешарски предупреди, че ако някога конюнктурата е по-лоша, едно фиксиране на параметри във фискалната политика ни прави по-слабо гъвкави, особено на фона на обстоятелството, че ние сме фиксирали и лева. Т.е. паричната ни политика не е гъвкава, сега искаме да направим и фискалната негъвката. Това леко ме притеснява, каза той.

Правителството направи, особено в началото на своя мандат, няколко съществени грешки, като не можа да усети реалната обстановка в страната и "преохлади" икономиката в преследване на определени цели, изказа мнение бившият финансов министър. Според него по този начин е било забавено с година, дори и повече, процеса на възстановяване от кризата.

Според Орешарски в България няма финансова криза. Към настоящия момент банковата ни система остава все така стабилна, с много висока степен на капитализация, с прилична степен на ликвидност. Относно искания вот на недоверие към правителството, Орешарски каза, че той даже е закъснял.

В последните 2 години страната не се движи в правилната посока. Най-големите критики по отношение на правителството е социално-икономическото развитие, посочи още Орешарски.