Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин, се видяха половин година след последната си среща. Двамата отбелязаха, че епидемията от коронавирус не им е позволила досега да се видят лице в лице, а са разговаряли само по телефона.

Путин прие Ердоган в резиденцията в Сочи и той бе първата високопоставена фигура, която се вижда с руския държавен глава след 14-дневната му самоизолация. Руският президент беше в карантина заради болен в екипа му и я прекара в Ново Огарьово.

Двамата президенти разговаряха близо 3 часа, а след това не дадоха пресконференция. Освен общите енергийни проекти - газопровода "Турски поток", както и изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция, Путин и Ердоган обсъдиха сътрудничеството в туризма, във военно-отбранителната промишленост, както и международното положение и събитията в Сирия, Либия, Афганистан, Кавказ, съобщиха президентските екипи.

"Благодаря за това, че откликнахте на поканата да дойдете в Русия. Епидемията не ни позволяваше да се видим лично в продължение на половин година, но ние, бяхме в постоянен контакт" - с тези думи Путин посрещна Ердоган и отбеляза, че му е приятно да заключи, че двустранните отношения се развиват позитивно.

"Скъпи приятелю, както и по-рано планирахме с вас, много се радвам да се видим лице в лице", отвърна гостът, цитиран от Кремъл.

"Нашите съвместни стъпки по сирийския проблем също имат голямо значение. Мирът в този регион зависи от турско-руските отношения", е казал Ердоган на Путин, съобщи Кремъл. Той благодари на руския президент за помощта, оказана от руските пожарникари на турската страна по време на борбата с пожарите през лятото. "От името на народа ми и от името на моята страна ви благодаря", обърна се турският президент към Путин, като изрази съболезнования за загиналите руснаци, които са помагали в гасенето на огъня в Турция. Приятел в нужда се познава, както се казва", посочи турският президент.

"На международната сцена си сътрудничим достатъчно успешно, имам предвид и Сирия, и нашите контакти по съгласуването на позиции по Либия. активно действа руско-турският център по контрол за прекратяването на огъня на границата между Азербайджан и Армения, и това сътрудничество се явява сериозна гаранция за стабилност и съгласуване на позиции между страните ни за следващите стъпки, насочени към примирие", каза от своя страна Путин.

Двамата признаха, че пандемията се е отразила сериозно на туризма между двете страни. 

"Наистина COVID пандемията раздели много приятели. Загиналите надхвърлиха 4,5 милиона души в света. Независимо от всички мерки, които предприемаме, нашата борба с пандемията продължава в трудни условия", коментира турският президент. 

Какво точно двамата са обсъдили по въпроса за Афганистан и управлението на талибаните след изтеглянето на САЩ и съюзниците, не бе оповестено.