Обединихме се, че има проблеми в Изборния кодекс и в изборния процес. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на брифинг след дебата за проблемите в изборното законодателство. БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" предлагат да се създаде временна комисия за промени в Изборния кодекс, съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Всички парламентарни групи, без ГЕРБ, откликнаха днес на поканата на парламентарната група на БСП за работна среща относно подобряване на изборното законодателство. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че ще се търсят общи теми на съгласие. Мотивът е големият брой недействителни бюлетини. Според левицата те са над 600 000. Задава се и въпроса защо не се инвестира в подготовката.

"Доколкото ние днес водим един предварителен разговор без съгласието на нашите парламентарни групи, казахме, че пороците на изборния кодекс са видими от цялото общество. Всяка парламентарна група изтъкна своето виждане. Обединихме се около това, че има два механизма, през които може да се реши проблемът. Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го поправим с такава нарочна комисия", заяви още Цонев и посочи, че днес се прави това предложение към колегите им от ГЕРБ.

"Това е само едно предложение да вървим по един от двата пътя", посочи още Цонев. Той посочи, че лидерът на БСП Корнелия Нинова ясно е казала, че всяка парламентарна група е представила проблемите, които трябва да се решат. "Но не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите", обясни още Цонев.

Относно идеите за намаляване на прага или отпадането на преференцията, отпадането на забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден и на деня за размисъл, Йордан Цонев комeнтира, че не са се обединили по нито един от тези въпроси, просто търсят механизъм да започнат разглеждането им отново. Например не сме се обединили за уседналостта да отпадне, за езика, за един куп проблеми, ВМРО предлагат образователен ценз, г-н Марешки и той, посочи Цонев в отговор на журналистически въпрос.

Лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки коментира, че това е бил един предварителен разговор, на който са се обединили, че един от начините да се търси решение на проблемите е чрез създаване на временна комисия. Ако всички се обединим около това, на паритетен принцип ще създадем такава комисия и смятам, че може да бъде намерен консенсус Изборният кодекс да стане работещ и да гарантираме честност и прозрачност на изборите, добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази общо съжаление, че ГЕРБ не са се отзовали за дебата за проблемите в Изборния кодекс и остават отворени към тях. 

"Местните избори минаха и в тях имаше редица проблеми, които по мнение на различните парламентарни и политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Ето защо поканихме представители на всички парламентарни групи, за да обсъдим проблемите в изборното законодателство. Това, което е нашата работа, на депутатите, да гарантираме през ИК честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени към тях и ги каним да се присъединят към тези разговори", заяви още Нинова.

"Излизаме пред вас с едно общо предложение, заедно на паритетен принцип да излъчим свои представители и да предложим в зала да се

създаде една Временна анкетна комисия, която да разгледа всички предложения на различните парламентарни групи, на различните политически сили, в тази комисия да бъдат обсъдени и експертно. Искането ни за машинно гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците изисква много голяма експертиза.

Тази Временна комисия да направи това разглеждане на проблемите, да обобщи и да направи предложения за решение, които да влязат в залата като общи предложения за промени в ИК. Не бива да се променя сега действащата норма за 100 % машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците. Оттам нататък има различни предложения и детайли. Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, каквато е", заяви още лидерът на БСП.