Решението беше взето с гласовете на 41 съветници. Единственият глас против бе на Екатерина Йорданова от ГЕРБ. Тя обясни мотивите си с това, че за нея проблемът не е финансов, а въпрос на чест и достойнство.
Съветниците от БСП не гласуваха, защото напуснаха залата.

Преди седмица общинските съветници гласуваха привилегията си за паркиране да се запази. След засилването на общественото недоволство обаче съветниците от ГЕРБ внесоха доклад, в който поискаха да отпаднат стикерите, с които общинарите паркират безплатно в синя и зелена зона.

Правото за паркиране за служебни нужди в синята и зелената зона и на общинските паркинги ще се прилага само за автомобили, собственост на Столична община или такива, ползвани от звената на общинска издръжка, решиха днес общинските съветници.

"В момента има блестящо реализиран кризисен PR", коментира общинският съветник от БСП Росен Малинов, според когото се наблюдава "оФидосване на местния орган за самоуправление". "Недопустимо е проблемите в една наредба да се хвърлят върху местния орган за самоуправление", изтъкна той, цитиран от БГНЕС.

"Убеждавам се, че сме в пълна лудница", заяви от своя страна общинският съветник от СДС Владимир Кисьов.
"Престъпление е тази демагогия да съществува и аз ще настоявам институцията СОС и общински съветник да бъде уважавана", добави той и попита къде и как ще паркират общинските съветници, защото при парите, които получава като общински съветник (180 лв.), няма да плаща синя зона, затова че си върши работата.

Председателят на СОС Елен Герджиков, един от вносителите на проекта за днешното решение, се ядоса на някои от изказванията на своите колеги и се обърна към тях с думите: "Държите се като обидени ученици!" .

В хода на дебатите имаше много предложения от СДС и ДСБ, но всички те бяха отхвърлени от мнозинството.
Синият общински съветник Петър Москов предложи "служебният абонамент" да важи единствено и само за социални и здравни заведения, а не за всички на общинска издръжка. Атанас Атанасов пък поиска кметът на Столична община и председателят на СОС да се откажат от привилегията да се возят в служебни автомобили и направи предложение Общинският съвет да задължи кмета в едномесечен срок да внесе доклад, съдържащ информация за всички служебни автомобили на общината и начина, по който се ползват.
Ние от ДСБ гласувахме убедено за този доклад, за да не остане капка съмнение за това, че сме дошли в Общинския съвет заради някаква карта, каза още Атанасов, цитиран от "Фокус".

Прошко Прошков имаше идея да се публикуват публично регистрационните номера на всички служебни автомобили, но в последния момент си изтегли предложението.

Докато общинските съветници се караха дали е популистко да отпадне "служебният абонамент" за тях, протестите срещу синята зона продължиха пред сградата на общината.
Столичани се кенеха вечерта да направят палатков лагер пред сградата на "Московска" 33 срещу повишаване но цените в синя и зелена зона и плащането на годишна такса за живеещите в района. Не получиха обаче разрешние и само разпънаха символично две палатки.
Още преди това студеното време в столицата не попречи на около 300 души проведат протестно шествие в центъра, което завърши пред сградата на общината. Този път те се движеха под нов знак - знамената им изобразяваха два обърнати герба на София.

"Много е трудно да се опъне палатков лагер, особено когато е против интересите на институциите. Системата е много строга, когато трябва да се съблюдава гражданите да не нарушават реда, но само срещу нея", коментира Гергана Владкова, администратор на групата "Не на данък паркинг", цитирана от БГНЕС.

Поредното шествие този път премина под по-строги мерки за сигурност от нормалното. Освене полицаите, самите организатори бяха поставили свои охранители сред активистите, които да следят за спазването на реда.

Вчера започна монтирането на допълнителни табели в синята зона в София. Общината ще постави близо 400 нови знака заради недоволството на столичани, които срещат трудност при разпознаването на новите платени зони.