Правилата, които приемаме като общински съветници, трябва да важат и за нас. Това е ясната политическа позиция на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, се отбелязва в документа, цитиран от БТА.
Категоричното ни решение е, че картите за безплатно паркиране в целия периметър на платените зони за хората на изборни длъжности в Столична община е необоснована и ненужна привилегия, заявяват още общинарите от управляващата партия.

На заседанието на Столичния общински съвет вчера, когато се гласуваше предложението да отпадне привилегията за безплатно паркиране, те обаче бяха на друго мнение. Гласуваха 27 съветници, против бяха 22, а петима се въздържаха - всичките от ГЕРБ. Робърт Янакиев от партията пък направо гласува против.
"Общинските съветници вземат под 180 лв., така че аз не приемам безплатното паркиране за привилегия. Няма разнобой в ГЕРБ, всеки гласува както поиска, никой не диктува", коментира Янакиев пред вестник "Сега", но под натиска на медиите негови съпартийци обещаха да направят нов опит да махнат привилегията.

Основните гласове срещу платеното паркиране дойдоха от БСП.

Вчера Столичният общински съвет прие новите правила за паркиране в центъра. Въпреки протестите, според приетите промени цената на винетния стикер за живеещите в центъра за Синя зона цяла година остава 150 лв. за първа кола и 450 лв. за втора. За Зелена зона сумите са съответно 100 и 300 лв. Те могат да купуват и винетка за един месец, която ще струва 15 лв. в Синя и 10 лв. в Зелена зона.
Общината въвежда и винетка за 1, 6 и 12 месеца, но тя може да се ползва само от определени категории - държавни и общински фирми, както и "голема фирми". От "Московска" дадоха пример за последното, че ако ЧЕЗ извършва ремонти в центъра, ще може да паркира срещу такава винетка. Цените за нея още не са ясни.

Общинските съветници приеха още да бъдат намалени документите, които трябва да подават кандидатстващите за винетен стикер по местоживеене. Осигуряват се и повече места за паркиране за хората с увреждания.