Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Емил Димитров са разговаряли с кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев по казуса с програмата за по-чист въздух и жалбата на местната администрация в съда, която блокира националната програма "Околна среда" за над 100 млн.лв.

Кметът е получил уверение, че ще се предложи извънсъдебно споразумение между Общината и МОСВ, за да тръгне националната програма, а Горна Оряховица ще получи финансиране от ПУДООС за своите мерки срещу замърсяването на въздуха.

Върви се към разрешаване на проблема и извънсъдебно споразумение, което да отпуши програма, а градът да получи 7 млн.лв. за борба с мръсния въздух", написа Добрев в страницата си във Фейсбук.

Горна Оряховица изпадна преди две години от одобрените общини за европейско финансиране за мерки за подобрение на атмосферния въздух. Общината загуби над 7 милиона лева, а кметът заведе съдебно дело срещу Министерството на околната среда и водите, което блокира европрограмата.

 

 

"Радвам се, че въпросът с чистотата на въздуха в нашия град тръгва към своето разрешение. Лично аз ще продължа да влагам цялата си енергия по темата, защото справедливостта е на наша страна. В случая всички горнооряховчани бяхме ощетени от едно неправилно чиновническо решение", заяви още Добромир Добрев.