БСП поиска правителството да осигури безплатна смяна на личните карти след изтичането на лични данни от НАП за гражданите, които пожелаят това. Проекторешението, с което да стане това, ще бъде внесено още днес в деловодството на парламента от ПГ на "БСП за България". Това каза лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Нинова уточни, че с проекторешението, което предлагат на Народното събрание, се задължава правителството да осигури финансовия ресурс и организацията за смяната на личните документи в срок от три месеца - без напрежение, опашки и чакане.

Според Нинова в момента има риск да бъде злоупотребено със собствеността и имуществото на хората, чиито данни са изтекли от електронната база данни на НАП.

"Изтичането на лични данни на пет милиона българи е прецедент", заяви Нинова. Тя укори правителството като посочи, че действа "абсолютно неадекватно в тази ситуация".

"Смятаме, че трябва да се гарантира сигурността на хората, сигурността на собствеността и на финансовите им средства. Държавата да си поеме отговорност, защото държавата и правителството не можаха да опазят личните данни", каза тя.

Нинова информира, че още от понеделник от БСП започват срещи с представители на Нотариалната камара, както и с членове на Висшия адвокатски съвет. Целта на тези срещи е да бъде потърсено тяхното професионално мнение за намиране на решения във връзка с изтичането на данните. "След като те не правят нищо, ние поемаме инициативата и започваме с тези действия", коментира Нинова.

Какво отговориха от ГЕРБ

ГЕРБ вижда в искането на БСП за безплатна смяна на личните карти "политическо хакерство" и "популизъм". Това коментира пред журналисти в парламента Красимир Ципов от ПГ на ГЕРБ по повод на проекторешението на БСП, с което се задължава правителството в срок от три месеца да осигури безплатна смяна на личните карти заради изтичането на лични данни от НАП.

"Току-що станахме свидетели на политическо хакерство от страна на БСП и лично на Корнелия Нинова с една единствена цел - да се всява паника и да се създава напрежение сред българските граждани", каза Ципов, който доскоро беше зам.-министър на вътрешните работи. Той бе категоричен, че българските граждани не трябва да сменят личните си документи.

Ципов увери, че компетентните органи работят по случая и виновните, включително и длъжностни лица, ще бъдат установени.

"Гражданите трябва да запазят спокойствие. Нямаме абсолютно никаква нужда от нагнетяване на напрежение и всяване на паника. За съжаление обаче от БСП са способни само на нещо такова. Корнелия Нинова трябва да разбере ясно, че по този начин няма да натрупа абсолютно никакъв дивидент", коментира депутатът.

"Изключителен популизъм е с решение на парламента да не се спазват законите и да се задължават българските граждани да си сменят личните документи, тогава когато не е изтекла валидността им. Още веднъж повтарям - българските граждани трябва да са спокойни и не трябва да сменят личните си документи", посочи Красимир Ципов. Той обясни, че с данните, които са изтекли от сървърите на НАП, няма как да се извършат имотни сделки, сделки за прехвърляне на моторни превозни средства или други такива. Красимир Ципов припомни, че подобни действия представляват престъпление по Наказателния кодекс.