Ново напрежение се нагнети в парламента днес - този път около създаването на временна комисия за разследване на факти и обстоятелства около полуостров Буджака в Созопол, където вила има издателят на "Икономедия" Иво Прокопиев. Главни действащи лица в острата размяна на реплики бяха "Демократична България" (ДБ) и вносителите на искането - ДПС и "Има такъв народ" (ИТН). Десните заявиха, че точно подкрепата на партията на Слави Трифонов е била една от причините да не подкрепят предложения от нея кабинет.

"Плаващите мнозинства винаги са били рецепта за корупции - когато си подавахте пасове с ДПС, като този например. Това се превърна за нас в много сериозен червен флаг. Измисляте истории, но не желаете да коментирате тази тема. Буджака е прекрасна илюстрация на този проблем", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той подчерта, че единствената цел е да се отвърне на създаването на комисията "Росенец", която цели разследване около летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"На всички е ясно, че се опитвате да ни прикрепите към ДПС. Загубихте достоен партньор в наше лице и ще останете изолирани", отвърна му Радостин Василев от ИТН.

"Проблемът с Буджака не е проблем на ДБ. ИТН подкрепя и комисията за Росенец. Защо трябва да подпиша вашата комисия за Росенец, а да не подкрепям и тази, която разследва онзи, който взема вашите решения?", добави Василев.

"Вие загубихте партньор в наше лице", отвърна пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"С голямо усилие навлизате в опорните точки на ДПС. Това нещо си е наука. Г-н Карадайъ се снимаше с хора с фланелки на г-н Пеевски. Явно сте решили да обслужвате пропагандите на ДПС и да рециклирате този мътен поток на ДПС", отговори му Иванов и даде на Василев няколко книги.

По думите му те са издадени от медии на Делян Пеевски и разпрострявани дори в европарламента, но вътре не пише нищо за ИТН.

"Зад диванчето на Слави Трифонов се виждат розите на Доган", добави Антоанета Цонева от ДБ.

"Нека да създадем тази комисия, а не да си играем на филм за конспирацията, в който участват Мел Гибсън и Джулия Робъртс. И да не се нападаме кой зад кого стои. Г-н Цонев прилича на Мел Гибсън, факт. В ИТН измислихме една поговорка: "Когато две магарета си мерят буджаците, не заставай между тях", заяви Филип Станев, с което предизвика бурен смях в залата.

Той призова ДПС и ДБ да не правят партията на Слави заложник на споровете им.

Само че застанахте по средата, отвърна му зам.-председателят на движението Йордан Цонев.

"Никога нямаше да ви мине кабинетът. Знаете ли защо? Това беше първият прокетокабинет, в който от 1997 г. кохортата на кръга "Капитал" и Прокопиев няма нито един министър. Тази тема ще я развиваме оттук нататък, защото е важна за България... На Буджака се роди мантрата, че вие сте с нас", каза още той.

И се обърна към Иванов:

"Опорките на ДПС, г-н Иванов, аз тези опорки ги дрънкам преди Пеевски да се появи на бял свят. Преди време му казах на Костов, че ако се води по акъла на тази група, със СДС ще бъде свършено. Така и стана".

"Решението за създаването на тази комисия не е самоцелно. Целта й е да покаже корените на корупцията в държавата. Те са от 1997 г., когато структурите на г-н Сорос бяха направени от г-н Луканов. Ако не искате това да го кажете, аз ще ви го кажа без грам притеснение. Имам много добра памет. Нямам памет на неща, които са ми разказали, а като на очевидец. Знам много добре защо една част на СДС беше сатаназирана от друга, от Иво Прокопиев, от агнешките главички и зараждащата се дълбока държава и стрктурите на Сорос", добави Цонев.

Тук се намеси Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!":

"Не е разговорът в това, че моят олигарх е по-хубав от твоя. Спрете да си мерите дълбоките държави. В тази зала има двама-трима, които са виждали Сорос на живо. Не получих медии и залив. Какво нещастие! Не станах и банкер. Значи не е толкова токсично. Зад всеки залив може би има друга дълбочина-стратегическа".

Йордан Цонев обаче настоя:

"По Буджака изтърпяхме Христо Иванов да говори, сега давам разяснение. Ние ще се борим срещу модела на задкулисието, наречен Иво Прокопиев и кръга "Капитал". На ДПС не може да давате акъл какъв принос има за демокрацията. ДПС даде жертва по време на тоталитарната държава, а вашите родители бяха ръководители на тази държава. Поне 10 човека тук има от видни комунистически фамилии. И сега ни учите на демокрация. Това е върховна наглост. Г-н Доган има златен медал от конгреса на САЩ за приноса му за членството в НАТО. Всеки път ще ви бъда трън в петата".