Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ресорната парламентарна комисия в рамките на блиц контрола.

Тя съобщи, че в министерството се подготвя цялостен анализ на състоянието на сектора в страната по отношение на собствеността, контрола с предложения за законодателни промени, като целта е водите на България да се използват целесъобразно и да не се стига до критични ситуации със залети населени места и унищожено имущество и страдащи хора. Вицепремиерът поиска от депутатите подкрепа за законодателни промени в тази област заради противоречивостта на сегашната нормативна уредба.

Тя напомни, че няколко министерства, общини, областни управи, частни субекти, научни институти упражняват собственост върху различни язовири. Хаос има и по отношение на органите, които стопанисват, управляват и ремонтират тези съоръжения, допълни министърът.

Друг проблем е свързан с решението на Министерския съвет на третото правителство на Бойко Борисов за прехвърляне на общински водоеми и язовири към държавното предприятие към икономическото министерство, като досега са прехвърлени 416 язовира, а има затруднения и в този процес, допълни министърът. Сред проблемите тя посочи и решението Държавната консолидационна компания да извършва ремонтите на тези съоръжения.

Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката (съгласно Закона за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба) ще заседава на 25 януари,  съобщи министърът на икономиката и индустрията в ресорната парламентарна комисия в рамките на блиц контрола.

Тя добави, че комисията е вече сформирана и е под председателството на министъра на икономиката и индустрията. Ще се опитаме да наваксаме забавеното заради политическите събития, допълни Нинова и уточни, че на заседанието ще бъдат разгледани между 100 и 110 сделки.

За оръжейния завод "Арсенал" министър Нинова уточни, че предприятието продължава да си изпълнява договорите, като на работа са тази част от работниците, които са нужни за изпълнението им. Друга част от тях са в отпуск поради ковид обстановката, а не поради забавянето на разрешителните на междуведомствената комисия, добави Нинова.