Ниските пенсии, сделката за ЧЕЗ, концесията за Летище-София, скокът на цените - всичко засяга живота на българите и е основание за обединение на народа срещу модела на разграбване на националното богатство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна, като взе за конкретен повод датата 1 октомври - Международен ден на възрастните хора.

Да не се държим само към своята партийна принадлежност, да потърсим единение за промяна, която минава през смяна на управляващата коалиция, призова председателят на БСП. Тя обеща ако българите дадат властта на левицата, да развалят концесията на софийския аеропорт, в която имало много противоречащи на правния мир положения.

Корнелия Нинова изтъкна, че милион и половина пенсионери живеят на прага на бедността и укори управляващите, че са отхвърлили предложението за преизчисляване на всички стари пенсии, закона за възрастните хора и редица други социални законодателни инициативи на БСП. Вместо обещаните 300 лв. минимална пенсия от Обединени патриоти, догодина увеличението на пенсиите щяло да е между 2 и 5 лв. по т.нар. швейцарско правило.

В същото време се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително застраховка, отбеляза Нинова.

Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите, ще плащате ли тогава тези 12 лв. допълнително, кога ще върнете онези милиард и половина, които Симеон Дянков прехвърли от НЗОК в държавата неизвестно за какво. Тези въпроси отправи Нинова към здравния министър Кирил Ананиев, който беше в пленарната зала за петъчния парламентарен контрол. Социалистите определиха предложенията за реформа като здравен геноцид.

Има и втора застраховка за старините на управляващите днес - сделката за концесията на Летище-София, посочи още Нинова. Тя се обърна към Обединени патриоти - къде са сега в политиката и защо мълчат за тази концесия. Защото сте във властта, отговори сама.

Констатацията на БСП е и за паралелна държава, власт, която на финала бърза, "докато са млади, да си осигурят старините".

Корнелия Нинова продължи и с цените на тока, газа, парното, водата през тази година.

Днес КЕВР е решила повишаване цената на природния газ с 14 на сто, как ще се отрази на живота на обикновения българин, на хляба - с ценови шок, коментира лидерът на левицата.

В декларацията се припомня за решението на ЕК "Газпром" да предоговори цените на доставките за България. Руската страна е поканила българското правителство, реакция няма, то нехае, обяви Корнелия Нинова. На прага на зимата, вместо това, получаваме 14 на сто ръст на цената на природния газ, допълни тя.