"Търсим реалистичен и работещ вариант за системата на здравеопазването". Това е заявила председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с Асоциацията на българските застрахователи, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Това е била и причината за срещата със застрахователите.

"Застрахователите оценяват сегашната система като неработеща и нуждаеща се от спешни промени. Това, което предлага правителството, за тях е невъзможно за изпълнение и е неприемливо", е казала още Нинова.

Застрахователите са поставили десетки въпроси.

"Представителите на Асоциацията изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора", е посочила Нинова. Те са казали, че е невъзможно с тази предвидена задължителна здравна застраховка, в размер на 12 лв, да покрият рисковете, което се очаква от тях и че те не подкрепят такова предложение.

На срещата са обсъдени предложенията на БСП за здравеопазването във "Визия за България" и двете страни имат съвпадение по някои от тях. Нинова е заявила, че е учудена от факта, че правителството тръгва да прави реформа в здравния сектор, без изобщо да я обсъди с организациите, които тя ще засегне.

Един от проектите за реформа в здравната система включва допълнителна застраховка от 12 лв., която да покрие разходите на Здравната каса над 700 лв.

До дни се очаква от БСП да внесат вот на недоверие на тема здравеопазване.