Точно в 12 часа изтекоха 24-те часа, които вицепремиерът в оставка Мария Габриел отпусна на ПП-ДБ за допълнителни преговори за съставяне на правителство. 

По неофициална информация обаче управляващите не са се споразумели и кабинет няма да има, като причина за разногласията са били няколко министерски поста.

Междувременно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Румен Радев има готовност да приеме Мария Габриел.

"Съгласно Конституцията изпълнението на получения мандат за съставяне на правителство е отговорност на кандидата за министър-председател. Информираме ви, че държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни. Прессекретариатът своевременно ще информира за включването на това събитие в програмата на президентската институция", отбелязват от "Дондуков"2.

В съобщението от прессекретариата се посочва още, че своевременно ще предоставят информация за включването на събитието по приемане на кандидата за премиер в програмата на президентската институция.

По-рано от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов стана ясно, че на срещата в Народното събрание снощи управляващите не са стигнали до консенсус.

"Нямам никакви новини. Обсъждаме всичко. Надявам се да продължат обсъжданията, но към момента нищо не можем да съобщим. Днес се надявам всички да сме реалисти", коментира лаконично Иванов за медиите пред парламента.

На въпроса дали има постигнато съгласие съпредседателят на ПП-ДБ отговори: "Нямаме нищо, което да съобщим".

Делян Добрев от ГЕРБ пък директно призна, че не е оптимистично настроен за постигане на разбирателство и връщане на пълна папка на президента. Въпреки че не участва в преговорния екип, политикът също влезе в НС и коментира, че идва за други срещи.

Ден по-рано Габриел прие връчената от президента Румен Радев папка с проучвателния мандат, като обяви пред журналистите, че от ПП-ДБ са помолили ГЕРБ за още време, в което да бъде постигнато споразумение. В противен случай тя се закани да върне папката на държавния глава.

Все още обаче не е ясно дали преговорите са приключили, тъй като от управляващите партии няма коментар, но и мандатът не е върнат в президентството.