Румен Радев е избран приоритетно с гласовете на БСП, "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", много голям е и дялът за победата му от избирателите на "Демократична България". Докато Анастас Герджиков е акумулирал основно вота на избирателите на ГЕРБ и ДПС. Това е изводът от данните на "Галъп" и "Алфа рисърч" от екзитпола.

Според "Галъп" най-много гласове за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат като президент и вицепрезидент са дошли от избирателите на БСП - 99%.

Следват "Продължаваме промяната" - 90%, "Има такъв народ" - 90%, ГЕРБ - 12%, ДПС - 27%, ДБ - 72%, "Възраждане" - 73%.

За Анастас Герджиков най-много гласове са дошли от електората на ГЕРБ - 88%, ДПС - 69,%, "Продължаваме промяната" - 9%, БСП - 1%, "Има тъкъв народ" - 7%, ДБ - 22%, "Възраждане" - 17%.

Според екзитпола на "Алфа рисърч" 91% от привържениците на "Продължаваме промяната", която спечели парламентарните избори с 25,7 на сто, са подкрепили Румен Радев, а 9 на сто - Анастас Герджиков.

До урните са отишли 10,2 процента от симпатизантите на БСП, като от тях 96 процента са гласували за настоящия държавен глава, 2 процента са гласовете за кандидата, подкрепен от ГЕРБ, а също толкова са отбелязали графата "не подкрепям никого".

9,5 на сто от привържениците на "Има такъв народ" са гласували на балотажа, като 89 процента от тях са подкрепили Румен Радев, 9 процента са гласували за Анастас Герджиков, а също, както и при БСП, 2 на сто не са дали вота си за нито един от двамата.

Очаквано процентите са различни при привържениците на ГЕРБ/СДС. До урните са стигнали 22,7 от тях, като подкрепа за Румен Радев са дали 10 на сто, а 89 процента са гласували за Анастас Герджиков. Само 1 процент са отбелязали, че не подкрепят никого.

Симпатизантите на ДПС, които са гласували днес са 13 на сто. 35 процента от тях са подкрепили Радев, 63 на сто - Герджиков, а 2 процента не са харесали нито един от двамата.

4,9 на сто са привържениците на партията на Костадин Костадинов - "Възраждане", които са стигнали до урните на балотажа. 72 процента от тях са гласували за Румен Радев, 21 на сто за Анастас Герджиков, а 7 процента не са подкрепили никого.