Това каза пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов, който присъства на откриването на процедура за обществена поръчка по фонд "Вътрешна сигурност". Той посочи, че първите девет поръчки са били обявени от 19 до 25 януари и предстои обявяването на останалите.

Според Узунов забавянето се дължи на липса на административен капацитет. Той добави, че екипът му работи по преодоляването на проблема и заяви, че поръчките ще бъдат извършени публично и прозрачно.

Министърът подчерта, че усилията на екипа му са насочени към това в рамките на предвиденото от закона да бъдат усвоени в максимална степен европейските средства. По думите му причината за забавянето е липсата на административен капацитет.

"Забавянето се дължи на организационни проблеми", посочи Узунов.

Общо 4 на брой са скандалните обществени поръчки от началото на тази година, възложени от МВР, посочиха миналата седмица от АБВ.
Поръчките засягат ТЕТРА радио терминали. Според проект трябва да се изгради комуникационната система между България, Македония, Сърбия и Турция. Тази поръчка е за около 28 млн. лв. без ДДС - за тетракомуникационните системи по външните граници на ЕС.

Друга от поръчките е за обновяване на софтуер и хардуер за над 3,6 млн. лв., пак без ДДС, третата е за модернизацията на радиокомуникацията на Пожарната и четвъртата е на стойност около 10 милиона лева, без ДДС.

Вътрешният министър коментира и проблема са бежанския поток. Той е категоричен, че към момента няма сериозен мигрантски натиск към страната ни:

„Действително можем да твърдим, че нямаме такива сериозни темпове на миграционен натиск. Маршрутите са анализирани и съответно са пренасочени необходимите полицейски сили. Много са условията, които влияят върху бежанският натиск. Една от причините може да бъде и самото време. Ние сме взели необходимите мерки, така че да се справим с проблема", каза министърът на вътрешните работни Пламен Узунов.